Goražde: Isporučena vrijedna oprema za potrebe nastavnog procesa

13.10.2020. 11:53 / Izvor: Akta.ba
Goražde: Isporučena vrijedna oprema za potrebe nastavnog procesa

U okviru realizacije projekta „Stručno obrazovanje u BiH“ isporučena vrijedna oprema za potrebe nastavnog procesa u Srednjoj stručnoj školi „Džemal Bijedić“ i Srednjoj tehničkoj školi „Hasib Hadžović“.

U okviru realizacije projekta „Stručno obrazovanje u BiH“ kojeg sufinansira Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne republike Njemačke (BMZ) i Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a realizuje GIZ-Njemačko društvo za međunarodnu saradnju, isporučena je vrijedna oprema za potrebe nastavnog procesa u Srednjoj stručnoj školi „Džemal Bijedić“ i Srednjoj tehničkoj školi „Hasib Hadžović“. Primopredaji donacije prisustvovli su direktor Pedagoškog zavoda BPK Goražde Admir Kurtović i Amir Duhović, stručni savjetnik za pravne poslove u Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.

Radi se o 3D štampačima i potrošnom materijalu (filamentu) čija je vrijednost 8.500KM koje je doniralo Ministarstvo vanjskih poslova, to jeste Ambasada Savezne Republike Njemačke u BiH. Navedena oprema od velikog je značaja u nastavnom procesu jer će učenici imati priliku da kroz praksu proizvode određenu zaštitnu opremu, kao što su neophodni viziri za potrebe zaštite od pandemije virusa COVID-19, koju će donirati zdravstvenim ustanovama na području našeg kantona.

Projekat traje do 2023. godine, a BPK Goražde je dio tog projekta. "Cilj nam je da poboljšamo znanje i kompetencije učenika koji će raditi na ovoj opremi, jer ovo će biti integrisano u nastavni plan i program, na način da djeca nauče da rade. Osim ovog aspekta, ideja je da učenici naprave određeni proizvod, to će najvjerovatnije biti viziri koje će koristiti zdravstvene ustanove na području BPK Goražde u borbi sa pandemijom virusa COVID-19. Jako smo zadovoljni saradnjom sa Ministarstvom za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde i Pedagoškim zavodom kao i sa tržištem rada, dakle sa kompanijama i Privrednom komorom", kazala je Sanja Lulo, stručna savjetnica u GIZ-u.

 

Izvor:rtvbpk.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti