Nenadić: Razlog neisplate plata radnicima Gras-a je bila blokada računa

14.10.2020. 07:35 / Izvor: Akta.ba
Nenadić: Razlog neisplate plata radnicima Gras-a je bila blokada računa

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić istakao je danas da razlozi za bilo kakvu vrstu protesta uposlenika KJKP “GRAS”, što se Vlade KS tiče, više ne postoje.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić istakao je danas da razlozi za bilo kakvu vrstu protesta uposlenika KJKP “GRAS”, što se Vlade KS tiče, više ne postoje.

Naime, Vlada i resorni ministar saobraćaja su realizirali sve preuzete obaveze po osnovu  Sporazuma, koji je nazvan historijskim i koji je potpisan prije par dana.

Sporazum u svojoj osnovi podrazumijeva obavezu za svaku od strana potpisnica, kako za upravu ‘Gras’-a tako i za Vladu, ali isto tako i za radnike prema ‘Gras’-u i Vladi iz domena tužbi vezanih za radno-pravne odnose. Upravo sada, dok mi razgovaramo radi se na deblokadi računa kod Uprave za indirektno oporezivanje BiH, što je osnov za prenos 3,6 miliona KM dugovanja prema toj Upravi.

"Smatram da smo potpisali Sporazum koji omogućava da se nakon 10 godina, kroz ulaganja i vraćanje dugova i različite kompenzacije, u konačnici riješi pitanje ‘Gras’-a, čime će ovo preduzeće postati respektabilno. To su potvrdile i Vlada i Skupština KS.

Razlog  neisplate plata radnicima ‘Gras’-a je bila blokada računa. Nije Vlada blokirala taj račun, blokirale su ga pomenuta Uprava i tužbe radnika. Vlada je postupila po Sporazumu i osigurala sredstva za deblokadu računa, čime su se stvorile osnove za izmirenje i ove vrste obaveza, isplate plaća, kao i drugih esencijalnih nabavki.  I Uprava za indirektno oporezivanja je poduzela sve sa svoje strane, a da bi se okončala kompletna procedura neophodno je i da advokati koji predstavljaju radnike podnesu zahtjev za deblokadu računa, to jeste radnici povuku svoje tužbe.

Ovdje se ne radi samo o isplati plata nego i o jednom generalnom opštem interesu. Mora se znati da je ovakav problem stvaran u 'Gras'-u 25 godina i da je doveo do toga da ovo preduzeće ne može kupiti naftu, a nafta je sredstvo za njegovo osnovno poslovanje. Znači govorimo ne samo o platama, nego i nabavci i kupovini nafte.

U posljednjih mjesec dana Vlada je četiri puta intervenirala na pronalasku alternativnih načina snabdijevanja ‘Gras’-a naftom.  To je nedopustivo”, rekao je premijer Nenadić.

Naglasio je kako svi žele da “Gras” učine operativnim preduzećem koje će raditi svoj posao, kao i 162 druga pravna subjekta u Kantonu Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti