Horeca RS: Neophodna pomoć u očuvanju radnih mjesta

14.10.2020. 14:23 / Izvor: Akta.ba
Horeca RS: Neophodna pomoć u očuvanju radnih mjesta

Predstavnici Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske "Horeca" zatražili su od nadležnih institucija dodatnu pomoć kako bi mogli da funkcionišu tokom pandemije virusa korona.

Predstavnici Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske "Horeca" zatražili su od nadležnih institucija dodatnu pomoć kako bi mogli da funkcionišu tokom pandemije virusa korona, jer bi u suprotnom bili primorani da otpuste 7.000 od ukupno 13.000 radnika i ugase pojedine firme iz ovog privrednog sektora.

Predsjednik Upravnog odbora "Horeke" Zlatan Tatić rekao je da pod postojećim epidemiloškim mjerema većina firmi iz ove oblaste neće moći da opstane, te naglasio da su prihodi pali od 50 do 70 odsto.

Tatić je na konferenciji za novinare u Banjaluci, nakon prezentacije na kojoj su predstavljeni problemi sa kojima se susreće ova privredna oblast, rekao da je jedno od rješenja za poboljšanje stanja u ovoj oblasti smanjenje poreza i doprinosa te PDV-a.

Član Upravnog odbora Udruženja Zoran Preradović rekao je da su turističke agencije imale umanjen promet od najmanje 90 odsto, da je već 70 odsto agencija ugašeno, a da su radnici poslati na biroe rada.

Preradović je rekao da bi kratkoročne mjere mogle da omoguće da ovaj sektor preživi do Nove godine, dok bi dugoročne mjere značile produženje vaučer prodaje jer bi to spasilo Jahorinu, banje, a samim tim i turističke agencije.

"Neophodno je poboljšati i zakonsku regulativu u ovoj oblasti", smatra Preradović.

Član Upravnog odbora Udruženja Goran Kurtinović rekao je da se izlaz problema ne može tražiti u radikalnim mjerama, već je potrebno na njih ukazati i zajedno ih rješavati.

"Ne možemo okriviti ni Vladu Republike Srpske ni Institut za javno zdravstvo što čuvaju zdravlje građana ali je potrebno da nađemo ekonomsku računicu kako da opstanemo i zadržimo radnike", rekao je on.

Predsjednik Udruženja "Horeka" Dalibor Šajić rekao je da je, između ostalog, njihov cilj poštovanje zakona i fiskalne discipline, izlazak iz sive zone, te da će te ciljeve pokušati protežirati u narednom periodu.

On je pozvao sve da pomognu ovoj privrednoj grani koja je najviše pogođena tokom pandemije virusa korona.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici grada Banjaluka, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Inspektorata Republik Srpske i drugih relevantnih institucija, te političkih stranaka. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti