Odobrena uspostava Registra računa fizičkih osoba u FBiH

14.10.2020. 15:02 / Izvor: Fena
Odobrena uspostava Registra računa fizičkih osoba u FBiH

Podaci iz Registra neće biti javno dostupni i odredbama ovog zakona propisano je koji organi i institucije mogu dobiti podatke.

U cilju primjene međunarodnih standarda u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjem platnom prometu stvorit će se pravni temelj za uspostavljanje Registra računa fizičkih osoba.

Prijedlog ovog zakonskog rješenja danas su usvojili poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a da bi stupilo na snagu potrebno je da ga odobri i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Pomoćnica federalne ministrice finansija Mira Bradara za Fenu je pojasnila da će ujedno uspostava Registra predstavljati i realizaciju Akcionog plana za otklanjanje identificiranih nedostataka u sustavu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

"Registar računa fizičkih osoba uspostavit će se u Finansijsko-informatičkoj agenciji (FIA) i sadržavat će isključivo samo informacije o računima i njihovim vlasnicima. To znači da neće sadržavati podatke o stanju sredstava na računima i prometu po računima", kazala je Bradara.

Podaci iz Registra neće biti javno dostupni i odredbama ovog zakona propisano je koji organi i institucije mogu dobiti podatke, a isključivo sa nadležnostima i ovlastima propisanim posebnim zakonima.

"Predlaže se smanjenje međubankarskih naknada kod platnih transakcija karticama, što ostavlja prostora prodavcima na prodajnim mjestima da smanje prodajne cijene kao rezultat smanjenja troškova", naglasila je Bradara.

Kako bi se omogućio pristup nepristrasnim i  vjerodostojnim informacijama o visini naknada predviđeno je da FIA na svojoj internetskoj stranici redovito objavljuje usporedni prikaz naknada koje pružatelj platnih usluga naplaćuje poslovnim subjektima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti