Sportskim klubovima u FBiH omogućen djelimičan otpis glavnice duga

15.10.2020. 09:37 / Izvor: Fena
Sportskim klubovima u FBiH omogućen djelimičan otpis glavnice duga

Osmog dana od objave u Službenim novinama FBiH na snagu će stupiti Zakon o izmjeni Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja.

Osmog dana od objave u Službenim novinama FBiH na snagu će stupiti Zakon o izmjeni Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim klubovima, kojom će do 1. novembra svim sportskim klubovima u Federaciji omogućiti djelimičan otpis glavnice duga, te otpis zateznih kamata i troškova prinudne naplate.

Potvrdio je to poslanik u Parlamentu Federacije BiH Marijan Klaić navodeći da je stupanje na snagu zakona omogućeno nakon što su ga na današnjoj sjednici usvojili poslanici u Predstavničkom, a ranije delegati u Domu naroda.

''Produžava se rok do 1. novembra 2020. godine da se sva dugovanja po osnovu doprinosa i poreza mogu po posebnom zakonu obračunati i dati mogućnost da se sklopi sporazum sa Poreznom upravom 60 dana od stupanja na snagu ovog Zakona. Posebnim uvjetima može se izvršiti djelimičan otpis dugovanja i oprostiti zatezne kamate'', istakao je Klaić uime predlagača Zakona a to su klubovi poslanika SDA, HDZ BiH-HNS, DF i SBB.

Osvrnuo se da su se zbog pandemije koronavirusa sportski klubovi našli u nezavidnoj situaciji s obzirom na to da je većina takmičenja prekinuta i zabranjen je dolazak gledatelja na sportska takmičenja.

''Sve to ugrožava normalno funkcioniranje klubova i onemogućuje njihove prihode na koje su računali tokom godine. U takvoj situaciji ne mogu izmirivati svoje obaveze, te će im ovaj Zakon dati mogućnost da na lakši način rješavaju probleme to jest da se preorganiziraju i ispune obaveze'', poručio je Klaić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti