Formiranje avio baza na Aerodromu Sarajevo bitno za cjelokupan turistički sektor

15.10.2020. 10:17 / Izvor: Akta.ba
Formiranje avio baza na Aerodromu Sarajevo bitno za cjelokupan turistički sektor

U prvoj fazi baza se uspostavila baza za dva aviona, s mogućnošću povećanja broja aviona, kako se povećavaju raspoloživi aerodromski kapaciteti.

Međunarodni aerodrom Sarajevo raspisao je javni poziv zainteresovanim aviokompanijama za uspostavljanje baze u periodu od 2021. do 2023. godine.

Kroz ovaj poziv, a na osnovu odluke Upravnog odbora društva Aerodroma Sarajevo, davat će se poticaj aviokompanijama koje budu zainteresovane za otvaranje baze na ovom aerodromu. Poticaj se odnosi na kompanije koje imaju sjedište u Međunarodnoj zračnoj luci Sarajevo s ciljem ublažavanja negativnih utjecaja izazvanih pandemijom COVID-19 u Međunarodnoj zračnoj luci Sarajevo.

Kako su za Akta.ba kazali iz press službe Aerodroma, baza kompanije na jednom aerodromu predstavlja preduvjet za generiranje većeg obima prometa, tj. veći broj letova i značajno povećanje broja putnika.

"Nagli pad prometa uzrokovan pandemijom koronavirusa oslobodio je dodatne kapacitete na Međunarodnom aerodromu Sarajevo za uspostavu baze te je objavljen poziv za otvaranje iste. Svim aviokompanijama koje lete za Sarajevo, onima koji su u prethodnoj godini imali letove za Sarajevo, kao i aviokompanijama koje su u prethodnom periodu iskazali interes da lete za Sarajevo je dostavljeno Javno obavještenje, te se nadamo pozitivnom ishodu u vidu baziranja još jedne aviokompanije na MAS-u, koja će uspostaviti značaj broj sedmično letova, uvesti nove destinacija, te generirati značaj obim putnika", kazali su, te podsjetili da je rok za dostavljanje ponuda 24.10.2020. godine.

Kako su pojasnili, uspostavljanje jedne ovakve baze jako je bitno, ne samo za Aerodrom Sarajevo, već i za kompletan turistički sektor i sve ostale subjekte čiji rad i oporavak u narednom periodu u velikoj mjeri ovise od oporavka avioprometa u našoj zemlji.

Baza podrazumijeva mjesto koje bi uspostavili avioprijevoznici, a gdje bi članovi osoblja i posade započinjali i završavali vrijeme dužnosti ili razdoblja dežurstva i gdje, u normalnim okolnostima, operator nije dužan osigurati smještaj za osoblje.

U prvoj fazi baza se uspostavila baza za dva aviona, s mogućnošću povećanja broja aviona, kako se povećavaju raspoloživi aerodromski kapaciteti.

Poticajni program zasnovan je na broju putnika za aviokompanije koje imaju sjedište u Međunarodnoma aerodromu Sarajevo a odobravat će se avonskim kompanijama na osnovu prethodnih pisanih zahtjeva/informacija o procijenjenom broju putnika (ukupan broj putnika, kao i na osnovu broj odlaznih putnika) za tekuću godinu, na temelju liste aerodromskih naknada i rezultata pregovora.

S obzirom da će se popust odobravati unaprijed, nakon završetka kalendarske godine, Aerodrom Sarajevo će revidirati ostvarene kvantitativne pokazatelje te izvršiti ispravke, ako bude potrebno.

Iako na Sarajevskom aerodromu šest aviokompanija trenutno obavlja letove, tri mjeseca zaredom ovaj aerodrom ima manje putnika nego tuzlanski aerodrom, na kojem operira jedna aviokompanija - WizzAir. Wizzair-ova baza na tuzlanskom aerodromu je do sada jedina takva u Bosni i Hercegovini.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti