Najavljena daljnja saradnja o vodnogospodarskim pitanjima BiH i RH

16.10.2020. 14:56 / Izvor: Akta.ba
Najavljena daljnja saradnja o vodnogospodarskim pitanjima BiH i RH

Međudržavno Potpovjerenstvo za sliv Jadranskog mora između RH i BiH na sastank u Ljubuškom je raspravljalo je o vodnogospodarskim pitanjima od zajedničkog interesa vezanim za zaštitu voda, vodoopskrbu i odbranu od poplava.

Međudržavno Potpovjerenstvo za sliv Jadranskog mora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine na sastanku u petak u Ljubuškom raspravljalo je o vodnogospodarskim pitanjima od zajedničkog interesa vezanim za zaštitu voda, vodoopskrbu, obranu od poplava, te ostalim temama iz područja vodnog gospodarstva od zajedničkog interesa.

Jedna od tema bila je i donošenje odluka o zaštiti izvorišta Prud.

"Ovo izvorište se nalazi u Republici Hrvatskoj, međutim da bi se ostvarila njegova adekvatna zaštita potrebno je osigurati zone sanitarne zaštite i poduzeti određene mjere zaštite i na području Bosne i Hercegovine, konkretno na području grada Ljubuškog. U tom smislu se raspravljalo o mjerama zaštite koje bi trebalo osigurati, kao što je odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda", priopćeno je iz Grada Ljubuškog.

Razgovaralo se i o korištenju izvorišta Doljani i sklapanja odgovarajućeg provedbenog ugovora o isporuci, odnosno prihvaćanju vode između predstavnika nadležnih jedinica lokalne samouprave i isporučitelja vodnih usluga.

Naime, do sada je od kraja 2017. do 2019. godine potpisano ukupno pet provedbenih ugovora za presječene sustave - situacije kada se izvorište nalazi s jedne strane granice a korisnici vode su i iz druge države. To su provedbeni ugovori Posušje - Imotski, Vrgorac - Ljubuški, Neum - Dubrovnik, provedbeni ugovor za regionalni vodovod "Josip Jović" između Tomislavgrada, Imotskog, Trilja i nadležnih komunalnih poduzeća, te provedbeni ugovor o isporuci odnosno prihvaćanju vode za pogranični dio Općine Ravno, naselje Ivanica između grada Dubrovnika i Ravnog.

Državni tajnik hrvatskog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i ostvarenim projektima te najavio daljnju suradnju.

"Temeljem do sada potpisanih provedbenih ugovora, s hrvatske strane Hrvatske vode ulažu značajna sredstva u gradnju i rekonstrukciju pripadajućih vodnih građevina i na području gradova i općina s bosanskohercegovačke strane granice. To nam je zajednički interes. Također je na sjednici dana informacija o pripremljenom Sporazumu za izgradnju obrambenog nasipa na području Gabela polja u Čapljini u sklopu prekograničnog projekta obrane od poplava Grada Metkovića i Grada Čapljine koji bi trebao biti sklopljen između Hrvatskih voda kao financijera i Grada Čapljine kao nositelja projekta. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 25.000.000 kuna", kazao je Šiljeg.

Dodao je kako je današnji sastanak održan između ostalog i u cilju rješavanja pitanja koja su pretpostavka za što skorije sklapanje provedbenog ugovora za korištenje voda za izvorište Doljani.

"S druge strane, vodstvo grada Ljubuškog pokazalo se u dosadašnjoj suradnji iznimno osviještenim kada su u pitanju projekti zaštite voda i okoliša općenito. Zato posebno pozdravljam buduće projekte kroz koje ćemo, po donošenju zona sanitarne zaštite izvorišta Prud zajednički provesti i nove projekte te potrebne mjere zaštite ovog, kao i drugih izvorišta koji su naše opće dobro", zaključio je državni tajnik Šiljeg.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti