Zahtjevi poslodavaca iz ugostiteljstva i turizma za "preživljavanje zime"

20.10.2020. 08:29 / Izvor: Akta.ba
Zahtjevi poslodavaca iz ugostiteljstva i turizma za 'preživljavanje zime'

Pad posla u oblasti turizma, hotelijerstva i ugostiteljstva bilježi se tokom čitave godine i ove branše su pretrpjele najveću štetu izazvanu pandemijom korona virusa.

Pad posla u oblasti turizma, hotelijerstva i ugostiteljstva bilježi se tokom čitave godine i ove branše su pretrpjele najveću štetu izazvanu pandemijom korona virusa. Hiljade radnika je ostalo bez posla, a broj bi se mogao i utrostručiti ukoliko nadležne institucije ne pruže finansijsku podršku.

Hotelijeri u Bosni i Hercegovini su osjetili udar na posao i prije prvog zabilježenog slučaja zaraze koronom kod nas. Već u januaru su gosti iz inostranstva počeli otkazivati svoje rezervacije.

"Veliki broj gradskih hotela su potpuno zatvoreni, imate određen broj hotela koji potpuno gase svoje poslovanje, koji mijenjaju namjenu. Hotele će pretvoriti u neke stambene ili poslovne jedinice ili staračke domove. Doslovno gase svoj biznis", ističe Aida Terzić, predstavnica hotelijera u Kantonu Sarajevo.

Popunjenost gradskih hotela je od 7 do 12 %, dok je za njihovo funkcionisanje potrebna popunjenost kapaciteta od 40-50 %, podaci Udruženja poslodavaca turzima i ugostitelja RS HoReCa. Snažan je udar i na turističke agencije, a ukupni prihodi u ovom sektoru su pali za oko 70 %. Bez brze i konkretne pomoći vlasti kažu doće do opšteg kolapsa u ovoj privrednoj grani.

Iz Udruženja Horeca traže:

  • Šest gostiju za jednim stolom
  • Do 3 osobe za šankom uz distancu do 1,5 m
  • Krediti sa nižom kamatnom stopom i subvencionisanje kamate
  • Subvencije plata i doprinosa zaposlenim
  • Ukidanje PCR testa za turiste i poslovne ljude
  • Smanjenje cijena električne energije
  • Produženje roka za korištenje turističkih vaučera u kampanji "Doživi Srpsku"
  • Dodatni vaučeri i za ugostiteljske i smještajne objekte

Iz Udruženja HoReCa traže i da se noćnim klubovima dozvoli rad od 20 časova do dva iz ponoći, te da im se uplati jednokratna pomoću iznosu od 3.000 KM po klubu za troškove kirije i materijalne troškove. 

"Ljeto nam je prošlo bez turista, jako teško je bilo preživjeti a ulazimo u zimu i zatvorene objekte. Jedan sto na 10 kvadarata, pa svjesni ste da veliki broj malih kafića neće moći da opstane", kaže Zlatan Tatić, HoReCa.
 

Prilikom prezentacije problema ugostitelji, hotelijeri i turistički radnici iz Republike Srpske rekli su da je od početka pandemije bez posla ostalo oko 2.000 radnika iz ove branše, a da ukoliko ne uslijedi hitna pomoć taj broj će dostići 7.000.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti