Vlada KS osigurala novac za isplatu plata radnicima GRAS-a

21.10.2020. 07:46 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS osigurala novac za isplatu plata radnicima GRAS-a

Kako je navedeno, od oko 400 spomenutih pojedinačnih predmeta, sud je dosad donio više od 200 rješenja o odgodi izvršenja presude.

Vlada Kantona Sarajevo osigurala je novac za isplatu plaća radnicima preduzeća GRAS.

Vlada je, naime, razmotrila, kao aktuelno pitanje, mirne proteste održane jutros u GRAS-u te implementaciju  nedavno potpisanog sporazuma o rješavanju problema u poslovanju ovog preduzeća, saopćila je Služba za protokol i press KS.

Kako je naglašeno, Vlada je izmirila obaveze iz tog sporazuma prema Upravi za indirektno oporezivanje i u toku je priprema reprograma, odnosno otplate duga GRAS-a kako bi bio odblokiran račun ovog preduzeća.

Dodatni uslov za to je i rješenje oko 700 izvršnih sudskih presuda po osnovu tužbi iz radno-pravnih odnosa radnika preduzeća, koje su upućene banci na izvršenje. U skladu sa Sporazumom i u dogovoru sa sindikatom i advokatom uposlenika, trenutno se provodi procedura odgađanja izvršenja oko 400 tih presuda, uz uslov da Kanton uplati pet miliona KM za izmirenje preostalih oko 300 izvršnih presuda, kako bi se račun preduzeću deblokirao. 

Kako je navedeno, od oko 400 spomenutih pojedinačnih predmeta, sud je dosad donio više od 200 rješenja o odgodi izvršenja presude, a ostala rješenja bi trebalo da budu izdata narednih nekoliko dana.

Nakon ovoga i uplate pet miliona KM za isplatu dijela tužbi radnika, Vlada Kantona Sarajevo će uplatiti dodatnih šest miliona KM za dvije neizmirene plate radnicima, kao obaveze ovog preduzeća u prethodna dva mjeseca, navedeno je.

Vlada je od početka mandata pratila stanje i finansijski podržavala rad GRAS-a sa oko 20 miliona KM u cilju osiguranja funkcije javnog prijevoza. Dio novca izdvajan je i za plaće uposlenicima čak i  u vrijeme obustave saobraćaja zbog pandemije koronavirusa, od 20. marta do 15. maja, iako je to obaveza uprave preduzeća jer GRAS nije budžetski korisnik.

Radi unapređenja javnog gradskog prijevoza i podrške ovom preduzeću, izdvojena su sredstva za nekoliko značajnih projekata: 15 miliona eura za nabavku 25 novih trolejbusa, za koju bi uskoro trebao biti potpisan sporazum sa dobavljačem; pokrenut je tender za rekonstrukciju pruge Marindvor-Ilidža u vrijednosti 20 miliona eura; pokrenuta je procedura nabavke niskopodnih tramvaja vrijednosti 30 miliona eura; provode se projekti rekonstrukcije tramvajske pruge od „S“ krivine do stajališta Marijin dvor te rekonstrukcije stajališta.

U saradnji s Evropskom investicionom bankom pribavljene su odluke koje će omogućiti projekte rekonstrukcije trolejbuskog saobraćaja Sarajevo-Vogošća i tramvajskog saobraćaja Ilidža-Hrasnica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti