VTKBiH i Gospodarska zbornica Slovenije potpisale sporazum o saradnji

20.03.2013. 12:37 / Izvor: Fena
VTKBiH i Gospodarska zbornica Slovenije potpisale sporazum o saradnji

Predsjednici Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) i Gospodarske zbornice Slovenije, Ismet Kumalić i Samo Hribar Milič, potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o poslovnoj saradnji ovih dviju institucija.

Predsjednici Vanjskotrgovinske komore  BiH (VTKBiH) i Gospodarske zbornice Slovenije, Ismet Kumalić i Samo Hribar Milič, potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o poslovnoj saradnji ovih dviju  institucija.

Predsjednik VTKBiH Ismet Kumalić rekao je da trgovinska razmjena s Republikom Slovenijom čini devet posto ukupne razmjene Bosne i Hercegovine sa svijetom, što tu zemlju svrstava među pet najvažnijih trgovinskih partnera BiH.

On je istakao da Sloveniju smatra najvažnijom zemljom za Bosnu i Hercegovinu u ovom trenutku, "jer nas dobro poznaju i razumiju, ali i zbog iskustva s procesom pristupanja Evropskoj uniji, koje nama predstoji".

Kumalić je pozvao Gospodarsku zbornicu Slovenije da bude partner VTKBiH na ovogodišnjem sajmu ZEPS u Zenici, a slovenske privrednike da se odvaže na više direktih investicija u BiH.

Predsjednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič kazao je da će potpisivanjem današnjeg sporazuma nastup slovenskih privrednika na tržištu BiH i obratno biti značajno  pojednostavljen i olakšan.

Izrazio je nadu da će dvije komore sa svojim članicama moći zajednički nastupati na trećim tržištima na kojima bh. privrednici imaju dobre rezultate, jer male zemlje s malim privredama takvim povezivanjem postaju konkurentniji i ozbiljniji partneri tim zemljama.

Ambasador Slovenije u BiH Andrej Grasselli naglasio je da ove dvije zemlje u partnerskom odnosu mogu imati bolje rezultate iz kojih svako može izvući dodatnu korist za sebe.

Nakon potpisivanja Sporazuma, u prostorijama VTKBiH u Sarajevu upriličeni su poslovni susreti bh. i slovenskih privrednika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti