Think before u click: Cyber kriminal i kako se zaštititi

22.10.2020. 15:35 / Izvor: Akta.ba
Think before u click: Cyber kriminal i kako se zaštititi

U posljednjih nekoliko mjeseci su primjećene pojačane Cyber kriminalne aktivnosti na području Bosne i Hercegovine.

U posljednjih nekoliko mjeseci su primjećene pojačane Cyber kriminalne aktivnosti na području Bosne i Hercegovine. U više navrata je registrovana krađa ili pokušaj krađe baza podataka značajnih za poslovanje jedne kompanije, na način da se neovlaštenim upadom u sistem podaci zaključaju od strane zlonamjernih lica (hakera).

Lica koja vrše navedene napade za otključavanje podataka obično traže uplatu u kriptovaluti Bitcoin. U određenim slučajevima kompanije ni nakon izvršene uplate nisu dobile nazad svoje podatke.

Važno je napomenuti da ne postoji 100%-tna zaštita od navedenih napada, ali zato postoji mogućnost da se bezbjednost informacionog sistema podigne na znatno viši nivo.

Kako biste što uspješnije odgovorili na Cyber prijetnje i kako ne biste doveli u pitanje kontinuitet vlastitog poslovanja kompanija Teleklik vam preporučuje da, ukoliko već niste, implementirate sljedeća rješenja:

  • Obavezan automatski backup podataka na više lokacija;
  • Firewall hardware-sko rješenje sa licenciranim software-om;
  • VPN rješenje za siguran pristup ovlaštenih lica izvan mreže;
  • Licencirano antivirus rješenje za sve korisničke uređaje;
  • Licenciran Windows operativni sistem na korisničkim računarima i serveru, kao i Microsoft Office aplikacije.

Takođe, preporuka je da, u email-ovima dobijenim od strane nepoznatih pošiljalaca, ne otvarate sumnjive fajlove u prilogu ili linkove za redirekciju na određenu web stranicu.

Nedostatak navedenih rješenja predstavlja značajnu slabost informacionog sistema, a samim tim i pogodan teren za neovlaštene upade zlonamjernih lica koja dobijaju mogućnost da manipulišu podacima vaše kompanije.

Za više informacija u vezi implementacije navedenih rješenja Teleklik tim Vam stoji na raspolaganju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti