Od sutra počinje zimsko računanje vremena, a evo što će se još mijenjati

24.10.2020. 10:54 / Izvor: Akta.ba
Od sutra počinje zimsko računanje vremena, a evo što će se još mijenjati

U nedjelju počinje zimsko računanje vremena. Kazaljke na satu se vraćaju za jedan sat unazad, odnosno sa 3 na 2 sata.

U nedjelju počinje zimsko računanje vremena. Kazaljke na satu se vraćaju za jedan sat unazad, odnosno sa 3 na 2 sata. Time se završava ljetno računanje vremena. Tako ćemo sada dobiti i jedan sat "više" vremena za spavanje.

Pomjeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom 1970-ih godina, uz obrazloženje da se time "produžava" dan, omogućuju uštede u potrošnji električne energije, povećava produktivnost te poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Ljetno računanje vremena u BiH prvi put je uvedeno 27. marta 1983. godine i primjenjuje se svake godine.

Prelaskom na zimsko računjanje vremena u BiH se mijenja i obračun električne energije odnosno period korištenja tzv. skuplje i jeftinije električne energije za one koje električnom energijom snabdijeva JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo (EPBiH).Za domaćinstva koja posjeduju dvotarifna brojila, manji dnevni tarifni stavovi primjenjivat će se radnim danima i subotom u periodima od 13.00 do 16.00 i od 22.00 do 07.00 sati, a nedjeljom cijeli dan.

Također, u nekim Evropskim zemljama, zbog vraćanja sata unazad u željezničkom saobraćaju vozovi će biti zaustavljeni na sat vremena u mjestima u kojima se zateknu u skladu s voznim redom.

Ljetno računanje vremena vraća se 28. marta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti