Konkurentnost privrede imperativ za sva domaća preduzeća

26.10.2020. 12:30 / Izvor: SRNA
Konkurentnost privrede imperativ za sva domaća preduzeća

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić istakao je da je konkurentnost privrede imperativ za sva domaća preduzeća kako bi se na kvalitetan način pozicionirala na inostranom tržištu.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić istakao je da je konkurentnost privrede imperativ za sva domaća preduzeća kako bi se na kvalitetan način pozicionirala na inostranom tržištu.

Ćorić je rekao da u tom pravcu Privredna komora Republike Srpske sprovodi niz projekata, a jedan od njih je "Centar za digitalizaciju, podizanje konkurentnosti i inovacije u malim i srednjim preduzećima - Dig IT /Dig IT/".

On je naveo da je Komora, svjesna uloge digitalizacije u privrednim subjektima, formirala Centar za digitalnu transformaciju čiji je cilj da se sagleda u kakvom su stanju privredna društva po ovom pitanju.

"Već smo imali pilot-projekat koji je sprovođen u 10 preduzeća u Republici Srpskoj - pet iz oblasti metalne, a pet iz drvne industrije, gdje smo organizovali konsultante iz Srbije. Predstavnici ovih preduzeća su veoma zadovoljni sprovedenim aktivnostima", rekao je Ćorić na konferenciji za novinare u Banjaluci. 
 
Prema njegovim riječima, konsultanti iz Srbije su na stručan i kvalitetan način prošli kroz sve proizvodne procese u ovim preduzećima, dali određene preporuke i na taj način će domaća preduzeća ući u proces digitalizacije i osavremenjivanja tehnoloških postupaka. 

On je naglasio da su neka preduzeća u Srpskoj uložila i 150.000 KM u digitalnu transformaciju. 

"Naš cilj je da kroz Centar za digitalnu transformaciju obučimo, edukujemo i sertifikujemo naše stručnjake koji će u našim preduzećima odrađivati te poslove, davati preporuke i na taj način ćemo uposliti naše IT kompanije", naveo je Đorić.

Direktor Sektora za ekonomske i pravne poslove Privredne komore Republike Srpske Dragana Kokot rekla je da se projekat "Centar za digitalizaciu, podizanje konkurentnosti i inovacije u malim i srednjim preduzećima - Dig IT" odvija u okviru programa "EU for biznis" /EU4Business/ i sprovodiće se u narednih 18 mjeseci. 

Cilj projekta, čija je vrijednost gotovo 500.000 KM, jeste podizanje konkuretnosti i inovacija samim privrednim društvima. 

Partneri na projektu, koji realizuje Privredna komora Republike Srpske, jesu Područna privredna komora Banjaluka, Inovacioni centar Banjaluka, te kompanije "Saga" iz Banjaluke i "Topinoks" iz Prnjavora. 

Rukovodilac Centra za makroekonomiju i unapređenje poslovanja Privredne komore Republike Srpske Olivera Radić rekla je da je cilj projekta "Platforma za razmjenu relevantnog IT iskustva, informacija, znanja i obuka, to jest ponude i potražnje proizvoda i usluga" - unapređenje znanja i vještina privrednih društava kada je riječ o korištenju različitih informaciono-komunikacionih alata u poslovnoj komunikaciji.

Radićeva je istakla da je vrijednost ovog projekta, koji sprovodi Privredna komora Republike Srpske u okviru programske podrške Centralno-evropske inicijative /CEI/, 45.000 KM, od čega CEI podržava sa 50 odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti