BiH prijete nove sankcije Energetske zajednice?

27.10.2020. 07:52 / Izvor: Avaz.ba
BiH prijete nove sankcije Energetske zajednice?

Postupak je pokrenut zbog izdate garancije koja je odobrena u korist Kineske izvozno-uvozne banke za kredit EPBiH za projekt izgradnje Bloka 7 TE Tuzla

Bosni i Hercegovini prijete nove sankcije Energetske zajednice Evropske unije, saznaje "Dnevni avaz". Ovu informaciju je potvrdila je i glasnogovornica Energetske zajednice Barbora Pojner (Poyner).

Pojasnila je da će se 6. novembra održati saslušanje pred Savjetodavnim odborom Energetske zajednice, a na koje su pozvani predstavnici BiH. Naime, Energetska zajednica sa sjedištem u Beču pokrenula je postupak protiv BiH zbog, kako je navela, izdate državne garancije koja je odobrena u korist Kineske izvozno-uvozne banke za kredit JP „Elektroprivreda BiH“ za projekat izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Pojner je pojasnila da prema pravilima Energetske zajednice ovaj spor može rezultirati suspenzijom određenih prava BiH koja proizlaze iz primjene Ugovora o osnivanju Energetske zajednice.

"Odlukom se može ograničiti pravo glasa koje ima BiH, pa sve do isključenje sa sastanaka ili mehanizama predviđenih Ugovorom", istakla je Pojner.

Dodala je da je saslušanje Savjetodavnog odbora normalan korak u postupku rješavanja sporova Energetske zajednice.

"Prije nego što Ministarsko vijeće donese odluku o nekom slučaju, Savjetodavni odbor traži mišljenje o obrazloženom zahtjevu Sekretarijata. Prije nego što da mišljenje, Savjetodavni odbor provodi javnu raspravu. Ovaj slučaj je pod članom 91., što znači da nakon što Vijeće ministara donese odluku, stranci se obično daje rok do kojeg se mora otkloniti utvrđeno kršenje odredbi Energetske zajednice", istakla je Pojner.

Istakla je da u slučaju da stranka ne otkloni utvrđeno kršenje pravila koje je utvrdilo Ministarsko vijeće, bit će zatraženo postupanje prema članu 92. Ugovora o osnivanju Energetske zajednice EU. 

Inače, Elektroprivreda BiH rapisala je tender za nabavku usluga pravnog zastupanja pred Energetskom zajednicom. Procijenjena vrijednost nabavke je 400.000 KM bez PDV-a. Ugovor će se, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, zaključiti do okončanja postupka zastupanja pred Energetskom zajednicom ili do isteka ugovorenih sredstava. Poziv je za zainteresovane ponuđače otvoren do 2. novembra ove godine.

Vijeće za državnu pomoć BiH odobrilo je državnu pomoć korisniku JP "Elektroprivreda BiH" u obliku garancije za kreditno zaduženje u iznosu od 614 miliona eura u svrhu izgradnje Bloka 7 TE Tuzla. Za Energetsku zajednicu ovo ne predstavlja državnu pomoć i odstupa od pravila Energetske zajednice o konkurenciji te predstavlja kršenje odredaba Ugovora o uspostavi Energetske zajednice. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti