Košarac: Sve kompanije koje čuvaju svoje zaposlene zaslužuju pomoć​

28.10.2020. 07:50 / Izvor: SRNA
Košarac: Sve kompanije koje čuvaju svoje zaposlene zaslužuju pomoć​

On kaže da je veoma prijatno iznenađen činjenicom da je ova bijeljinska kompanija već počela da izvozi u zemlje EU.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da preduzeće "Mojić" iz Bijeljine nije smanjivalo broj zaposlenih tokom epidemije kovida 19, bez obzira na smanjen promet u svojim maloprodajnim objektima, te poručio da sve kompanije koje nisu otpuštale radnike zaslužuju pomoć institucija vlasti.

"Zahvaljujem ovoj porodičnoj firmi, kao i svim kompanijama koje nisu otpuštale radnike tokom epidemije virusa korona. Razumijem sve napore koje ulažu da se sačuva svako radno mjesto i u tom smislu ćemo sigurno kroz radnu grupu za socioekonomski odgovor na kovid 19 pri Savjetu ministara, ali i u entitetskim vladama znati cijeniti to, u smislu refundacije određenih troškova upravo kompanijama koje nisu otpuštale radnike", rekao je Košarac novinarima nakon sastanka sa rukovodstvom kompanije "Mojić".

On je naglasio da ga u ovom teškom vremenu prouzrokovanom Covidom 19 posebno raduje optimizam i to što vlasnici kompanije razmišljaju kako unaprijediti poslovanje, ne samo u materijalnom smislu, nego i kada je riječ o asortimanu proizvodnog programa i otvaranju novih radnih mjesta.

"To još jednom potvrđuje da su i Republika Srpska i Bijeljina dobro mjesto za investiranje. U tom kontekstu ćemo sigurno u domenu koji omogućava zakonski propis ovoj kompaniji i kompanijama koje žele da uvezu mašine za proizvodnju izlaziti u susret", rekao je Košarac.

On kaže da je veoma prijatno iznenađen činjenicom da je ova bijeljinska kompanija već počela da izvozi u zemlje EU, zajedno sa jednom respektabilnom kompanijom, firmom "Gatarić" iz Prnjavora.

"Naravno, izvoz i u zemlje Cefta je za nas veoma važan sa aspekta naših međunarodno potpisanih ugovora. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa će, prije svega, kroz politike koje bude zagovaralo i promovisalo kroz Savjet ministara, štititi domaću proizvodnju", poručio je Košarac. 

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljko Ćorić, na čiji poziv je Košarac posjetio kompaniju "Mojić", rekao je novinarima da je sa rukovodstvom firme razgovarano o izazovima sa kojima se privrednici u Srpskoj suočavaju u vremenu epidemije virusa korona.

"Naši privrednici pronalaze neke dodatne mogućnosti u ovom teškom vremenu, iznalaze dodatne kapacitete kako bi sačuvali broj zaposlenih, održali nivo proizvodnje i svoje djelatnosti", naglasio je Ćorić.

On je istakao da je svako radno mjesto koje su uspjeli da sačuvaju tokom epidemije virusa korona izuzetno važno. 

"Svim poslodavcima dajem punu podršku i istovremeno pozivam građane da se pridržavamo propisanih mjera", rekao je Ćorić.

Tešo Mojić, direktor i vlasnik kompanije "Mojić" koja zapošljava 70 radnika, naveo je da je Košarcu i Ćoriću danas predstavljeno ono što se u firmi trenutno radi, kao i neke nove ideje za unapređenje poslovanja, posebno u vrijeme epidemije.

"Svaki razgovor sa ljudima iz državnih organa može donijeti nove ideje i pomoći da prebrodimo ovu situaciju", rekao je Mojić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti