Opština Čelinac setom ekonomskih mjera dala podršku poslovnim subjektima

28.10.2020. 09:42 / Izvor: Akta.ba
Opština Čelinac setom ekonomskih mjera dala podršku poslovnim subjektima

Naknadno je Opština Čelinac vlastitim sredstvima sa po 100 КM pomogla još 57 porodica na ime kupovine sjemenskog materijala.

Štab za vanredne situacije Opština Čelinac u aprilu ove godine pripremio je set ekonomskih mjera za podršku poslovnim subjektima u prevazilaženju posljedica epidemije koronavirusa, a već na 39. sjednici Skupštine opštine Čelinac, koja je održana 22. maja usvojena je i Odluka sa pripremljenim setom mjera.

Kako su za Akta.ba kazali iz Opštine, riječ je o nekoliko olakšica za poslodavce.

Olakšice privredi odnose se na sva pravna lica i preduzetnike koji su obveznici plaćanja komunalne takse, a kojima je zbog pojave virusa korona u potpunosti zabranjen rad (ugostiteljski objekti svih vrsta, svadbeni saloni, dječije igraonice, privatne stomatološke ambulante, fitnes centri, frizerski i kozmetički saloni, butici, prevoznici, taksi prevoznici i auto-škole) isti su oslobođeni u cjelini plaćanja komunalne takse za mart, april i maj;

Takođe svim poslodavcima, izuzev trgovina prehrambene robe, koji su obveznici plaćanja  komunalne takse, a kojima je ograničen rad zbog pojave virusa korona, umanjuje se uplata komunalne takse za 50 odsto za mart, april i maj.

Obveznici zakupa zimskih i ljetnih bašta (ugostiteljski objekti svih vrsta) oslobađaju se u potpunosti plaćanja ovih obaveza za mart, april i maj, u potpunosti se oslobađaju i obveznici zakupa javnih površina (kiosci).

Zakupci poslovnih prostora koji se nalaze u vlasništvu opštine Čelinac, a kojima je u potpunosti zabranjen rad, biće oslobođeni plaćanja zakupa za mart, april i maj.

"Prijave za navedene olakšice još uvijek su u toku, a na osnovu obrađenih i zahtjeva koji su u procesu obrade možemo konstatovati da se iznos sredstava kroz ovaj vid pomoći privredi kreće u nivou od oko 85.000 КM. Direktnih isplata novca iz opštinske kase na ime pomoći privredi nismo imali”, kazali su iz Opštine.

Posredstvom ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske podijeljena su 133 sjemenska paketa poljoprivrednicima sa područja opštine Čelinac.

Naknadno je Opština Čelinac vlastitim sredstvima sa po 100 КM pomogla još 57 porodica na ime kupovine sjemenskog materijala.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti