Privredne komore RS i FBiH pripremile prijedlog novog Zakona o javnim nabavkama

28.10.2020. 10:24 / Izvor: Akta.ba
Privredne komore RS i FBiH pripremile prijedlog novog Zakona o javnim nabavkama

Po prvi put će dvije institucije koje okupljaju i predstavljaju interese privrede Savjetu ministara BiH zajednički ponuditi rješenje provodivog i primjenjivog Zakona o javnim nabavkama.

Prethodnih 15 dana predstavnici ekspertskih timova privrednih komora oba entiteta, zajedno sa stručnjacima iz zemlje i regiona radili su na novom Zakonu o javnim nabavkama a javnosti će već slijedeće sedmice biti prezentovani prijedlozi novih principa Zakona o javnim nabavkama.

Ovo je prvi put u Bosni i Hercegovini da su dvije komore, kao institucije koje okupljaju i predstavljaju interese privrede, radile zajedno kao jedan tim i spremne su da Savjetu ministara ponude rješenje koje je sveoubuhvatno i koje sadrži dugogodišnje zahtjeve privrednika da se kreira provodiv i primjenjiv Zakon o javnim nabavkama, koji bi smanjio brojne špekulacije, zloupotrebe, komplikovane procedure i druge nedostatke, objavio je Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banja Luka.

Račić je naveo da ovaj prijedlog Zakona uvažava veći broj evropskih standarda i principa nego što je to bilo ranije. 

"Mislim da Poslovni forum menadžera zaslužuje jednu ovako važnu informaciju, jer je ovo dugogodišnji interes i privrede i javnih institucija", istakao je Račić.

"Prošle godine, kada je formiran Savjet ministara, imali smo posjetu predsjedavajućeg Savjeta ministara gospodina Tegeltije Privrednoj komori Republike Srpske i sa njim smo definisali pet tačaka na kojima bi privredne komore i Savjet ministara radili zajedno: od zaštite domaće proizvodnje, rasterećenja rada i smanjenja parafiskalnih nameta, preko pitanja saobraćaja i komunikacija, sve do Zakona o PDV-u i Zakona o javnim nabavkama", rekao je Račić.

"U proteklih mjesec dana, Zakon o javnim nabavkama je postao top tema u Bosni i Hercegovini jer su i Evropska komisija, ali i neke druge međunarodne institucije uslovile davanja i pomoć Bosni i Hercegovini donošenjem novog Zakona o javnim nabavkama. Mi u Privrednoj komori Republike Srpske smo to shvatili vrlo ozbiljno i zajedno sa Privrednom komorom Federacije Bosne i Hercegovine smo formirali ekspertski tim koji se sastoji od najpozvanijih domaćih i stručnjaka iz regiona koji se bave javnim nabavkama, uključili smo i bivšeg predsjednika državne komisije Hrvatske koji je vodio pregovore u ime Hrvatske sa Evropskom komisijom vezano za Zakon o javnim nabavkama u Hrvatskoj, kao i bivšeg predsjednika državne Komisije za žalbe iz Srbije", istakao je Račić.

Šesti Poslovni forum menadžera Bijeljina 2020. počeo je juče uz poštovanje svih epidemioloških mjera i preporuka. Drugi dio dana obilježila je panel diskusija Izazovi za privredu u doba korone. Panelisti - Mićo Mićić, gradonačelnik Grada Bijeljina, Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine i Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka razgovarali su o tome kakva je bila saradnja javnog sektora sa privrednicima tokom krize izazvane pandemijom korona virusa, kakvu vrstu podrške su privrednici tražili i kakve će tek tražiti od Vlade Republike Srpske, kako je Privredna komora Republike Srpske njihove zahtjeve artikulisala, kakve su ingerencije Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i na koje načine utiče na poboljšanje položaja domaće proizvodnje, posebno u vrijeme krize izazvane pandemijom, te koliko je grad Bijeljina učinio i koliko je gradska uprava zadovoljna mjerama podrške privredi i bijeljinskim privrednicima, te o zaštiti domaće proizvodnje i domaćih provrednika.

Poslovni forum menadžera Bijeljina 2020. nastavlja se i danas od 11 sati, a program možete pratiti besplatno uživo putem YouTube kanala i Facebook live sesije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti