Grant od pet miliona eura potpora za mala i srednja poduzeća

30.10.2020. 11:02 / Izvor: Akta.ba
Grant od pet miliona eura potpora za mala i srednja poduzeća

KfW jedan od važnijih financijera za mala i srednja poduzeća i projekte namijenjene ovom sektoru.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sporazum o financiranju Njemačke razvojne agencije KfW i amandman o grant sredstvima koja će kroz Europski fond za BiH biti usmjerena u gospodarstvo za saniranje posljedica virusa COVID-19. 

Ministar Bevanda sporazum je potpisao korospodentno sa voditeljicom Odjela za održivi ekonomski razvoj i obrazovanje KFW-a dr. Biancom Claustena i višim portfolio menadžerom Odjela za održivi ekonomski razvoj i obrazovanje Christophom Isenmannom. 

Nakon današnjeg potpisivanja ovih dokumenata bit će dostupan grant u iznosu pet miliona eura za mala i srednja poduzeća koja su se suočila s težim posljedicama u svom poslovanju zbog pandemije virusa COVID- 19.

Ministar Bevanda naglasio je da je ovo velika pomoć za gospodarstvo u BiH te istaknuo da je KfW jedan od važnijih financijera za mala i srednja poduzeća i projekte namijenjene ovom sektoru. 

"Potpisali smo i Amandman 7 na Sporazum o financiranju od 27.02.2006. između KfW-a i BiH kojim se proširuje namjena sredstava Europskog Fonda BH zakreditni program za smanjenje  posljedica od COVID-a 19. Sredstva će biti dostupna mikro, malim i srednjim poduzećima i privatnim domaćinstvima putem banaka i mikrokreditnih organizacija", naglasio je ministar Bevanda.

Podsjetio je da je sudjelovanje BiH u Europskom fondu donacija švicarske  Vlade  u iznosu od 8,2 miliona eura, te da se današnjim potpisivanjem Amandmana 7 omogućava produžetak administriranja KfW-a do kraja 2030. godine.

Ministar Bevanda naglasio je da je zahvalan svim partnerima koji su omogućili potpisivanje ovih dokumenata te izdvojili sredstva da bi pomogli gospodarstvu u BiH kako bi nastavili proizvodnju i očuvali radna mjesta i standard građana. 

Sporazum je i ovog puta potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju širenja virusa Covid -19 i propisanih epidemioloških mjera.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti