Mitrović u Tirani potpisao memorandum o mapi puta za 5G mrežu

02.11.2020. 13:52 / Izvor: Akta.ba
Mitrović u Tirani potpisao memorandum o mapi puta za 5G mrežu

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović boravio je danas u radnoj posjeti Republici Albaniji povodom održavanja Digitalnog samita u Tirani.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović boravio je danas u radnoj posjeti Republici Albaniji povodom održavanja Digitalnog samita u Tirani.

Tom prilikom, ministar Mitrović je učestovao na ministarskom panelu o Digitalnoj agendi za zapadni Balkan te nakon usvajanja potpisao Memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu zapadnog Balkana i Memoranduma o razumijevanju o mapi puta za 5G digitalnu transformaciju šest ekonomija zapadnog Balkana.

Ministar Mitrović je pohvalio napore kolega ispred svih ekonomija, koji su predvođeni timom Vijeća za regionalnu saradnju, naporno i vrijedno radili proteklih mjeseci na aktivnostima iz Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski razvoj Zapadnog Balkana, razvijajući i unapređujući komponentu "digitalne integracije", kao i na organizaciji Digitalnog samita, koji je postao ključni regionalni godišnji IT događaj.

"Bosna i Hercegovina podržava regionalni ekonomski razvoj i saradnju svih šest ekonomija Zapadnog Balkana. Također, želim istaći da Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, intenzivno i užurbano radi na postavljanju što boljih temelja u smislu kvalitetnog zakonodavstva, u skladu sa najboljim praksama iz EU, kako bi se procesi digitalne transformacije što kvalitetnije sprovodili i kako bi se pratio tehnološki napredak i razvoj", rekao je ministar Mitrović te dodao da današnje okupljanje u okviru Digitalnog samita 2020, te davanje podrške planiranim memorandumima, otvara vrata ka boljoj regionalnoj saradnji i unapređenju procesa u okviru oblasti digitalne integracije tj. transformacije.

Na kraju svog izlaganja, ministar Mitrović je naglasio da su svi građani u regionu Zapadnog Balkana ti za koje zapravo treba razvijati i unapređivati ekonomije i njihova tržišta, povećati toleranciju i saradnju za osiguranje boljeg društvenog i ekonomskog prosperiteta, da treba zaštititi potrošače, podići nivo konkurentnosti i transparentnosti na tržištu, povećati tržišno natjecanje, posebno u domenu digitalne integracije i transformacije, a sve na temelju jednakosti i uzajamne dobrobiti, kako bi se spriječio odlazak mladih kvalificiranih kadrova.

Digitalni samit zapadnog Balkana dio je Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, koji su podržali lideri iz regiona u Trstu 2017. godine. Samit se naslanja na iskustvo regionalnog dijaloga na visokom nivou o digitalnoj transformaciji, u okviru Berlinskog procesa.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti