BiH: U slučaju lockdowna moguć gubitak 50.000 radnih mjesta

03.11.2020. 08:11 / Izvor: BHRT
BiH: U slučaju lockdowna moguć gubitak 50.000 radnih mjesta

Dok građani i privrednici strepe od mogućeg novog lockdowna u BiH, ekonomisti upozoravaju na drastične posljedice u slučaju ponovnog zatvaranja firmi.

Dok građani i privrednici strepe od mogućeg novog lockdowna u BiH, ekonomisti upozoravaju na drastične posljedice u slučaju ponovnog zatvaranja firmi. Bh. analitičari su uradili  analizu stanja. Ukazuju na mogući gubitak oko 50.000 radnih mjesta i drastičan pad ekonomije u slučaju novog lockdowna.

Ljubica Jurišić, poput brojnih obrtnika, još uvijek nastoji ublažiti posljedice zatvaranja frizerskog salona u martu. u. Novo zatvaranje bi, kaže, moglo dovesti do još većih posljedica.

"Bile su tu neke subvencije, ali ima ih puno koji nisu ni dobili. Evo ja na neke nisam se ni prijavila. Mislim da to nije rješenje, jer to je samo jedan dio pomoći, a mi moramo nastaviti živjeti. Ja smatram da, ova korona će kad tad proći, ali mi moramo ostati da živimo", kazala je Ljubica Jurišić, poduzetnica iz Tuzle.

"Imamo izuzetno negativan bilans poslovanja u svim preduzećima, tako da bi to bilo katastrofalno. S druge strane, vlade na svim nivoima trebaju da budu svjesne ove situacije koja se dešava i ne bi smjeli sebi dozvoliti luksuz iz marta i aprila", naglasio je Fahrudin Šahović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata TK

Ljubica podsjeća da se obaveze prema državi moraju realizovati, radili ili ne.

"Već sad velike posljedice se osjete i mnogi su već potpuno zatvorili firmu, nisu je više ni pokrenuli," kazala je Ljubica Jurišić, poduzetnica iz Tuzle.

Rezultati analize ekonomskih analitičara ukazuju da bh. ekonomija nema više prostora za lockdown. U suprotnom, uslijedio bi drastičan pad ekonomije, za devet posto ili čak i više, što bi značilo gubitak oko 50.000 radnih mjesta.

"Propadanje na hiljadu kompanija i više nemamo ni fiskalnih sredstava, budžetskog prostora da podržimo opstanak tih kompanija, zombi kompanija kako se sad nazivaju. Znači, bilo kakvo zatvaranje vodilo bi daljem usporavanju ekonomskog rasta, većem broju ljudi u siromaštvu", naglasio je Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

I ono najvažnije, dodaje Čavalić, velikom broju nezaposlenih osoba, što u budućnosti može uzrokovati socijalne nemire.

Ni pomoć na osnovu korona zakona privrednicima koji su pretrpili štete tokom zatvaranja na dva mjeseca još nije svima isplaćena. Iz Sindikata Tuzlanskog kantona pozivaju vlast da reaguje na vrijeme i adekvatno. U suprotnom, nastavit ćemo brojati one koji su nakon zatvaranja ključ zadržali u bravi, a radnike poslali na biro.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti