Grad Trebinje podržava mlade poduzetnike

03.11.2020. 13:35 / Izvor: Akta.ba
Grad Trebinje podržava mlade poduzetnike

Institut za razvoj mladih Kult uz pomoć jedinica lokalne samouprave od kojih je jedna i grad Trebinje po jedinstvenom modelu jednogodišnje finansijske i stručne podrške pruža podršku mladim ljudima u pokretanju biznisa.

Institut za razvoj mladih Kult uz pomoć jedinica lokalne samouprave od kojih je jedna i grad Trebinje po jedinstvenom modelu jednogodišnje finansijske i stručne podrške pruža podršku mladim ljudima u pokretanju i razvoju biznisa. Grad Trebinje je prepoznao važnost ovog projekta i kroz različite mehanizme podržao razvoj poduzetništva na lokalnom nivou.

Grad trebinje je podržao razvoj poduzetništva kroz nekoliko mehanizama to su:

  • Dodjela bespovratnih sredstava za samozapošljavanje
  • Dodjela bespovratnih sredstava za zapošljavanje novih radnika kod poslodavaca
  • Dodjela bespovratnih sredstava za dodatnu podršku poslovnim subjektima (nabavka opreme, repromaterijala itd.), koji su osnovani kroz program samozapošljavanja i realizovali su sve ugovorene obaveze
  • Dodjela bespovratnih sredstava za obavljanje pripravničkog staža, za lica sa VSS/VŠS u realnom sektoru
  • Stručna podrška početnicima u poslovanju i postojećim privrednim subjektima (obuke iz preduzetništva, izrada poslovnih planova, mentoring, priprema aplikacija za domaće i međuanrodne donatore) koju pružaju Razvojna agencija Grada Trebinja, Služba za lokalni ekonomski razvoj i Odjeljenje za privredu

"Grad Trebinje od 2017. godine raspisuje Javni poziv za samozapošljavanje. Visina bespovratnih subvencija iznosi od 5.000,00 KM - 15.000,00 KM, u zavisnosti od planirane vrste djelatnosti. Korisnici subvencije su u obavezi da poslovanje obavljaju minimalno 24 mjeseca. U prethodnom periodu, kroz program samozapošljavanja u Trebinju je registorvano oko 150 novih poslovnih poduhvata iz oblasti  proizvodnje, zanata, uslužnih djelatnosti i poljoprivrede", rekao je Dražen Bošković, direktor Razvojne agencije grada Trebinja.

Predviđeni budžet za ove projekte u 2019. godini je iznosio 880 000 KM. Mladi u Trebinju su sve više zainteresovani za pokretanje vlastitog biznisa, a to pokazuju i istraživanja iz 2019. godine.

"Prema istraživanju koje je u Trebinju provedeno tokom decembra 2019. godine, a kojim je bila obuhvaćena populacija mladih od 15-35 godina, 63% mladih je izrazilo zainteresovanost za pokretanje vlastitog biznisa. Nadalje, 87% mladih je iskazalo zainteresovanost za obuku iz preduzetništva i 94% za priliku za finansijsku podršku od Grada. Kroz programe podrške koji su realizovani u prethodnom periodu, oko 40% korisnika pripada populaciji mladih od 18-35 godina", naglasio je Bošković.

Mnogo je primjera dobre prakse mladih poduzetnika iz Trebinja, a neki od njih su: "MAX Art studio" koji se bavi foto-video produkcija, "Barka na Trebišnjici" koja se bavi iznajmljivanje tradicionalnih barki, Kafe slastičarna "Divlja ruža", Elektro servis "Antunović", "Humsko d.o.o.", "Ultra clean d.o.o." koji se bavi uslugama čišćenja i poliranja automobila te mnogi drugi.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti