Softić prisustvovao sastanaku Kluba guvernera

06.11.2020. 07:34 / Izvor: Akta.ba
Softić prisustvovao sastanaku Kluba guvernera

Centralna banka Rusije domaćin je 45. po redu sastanka Kluba guvernera zemalja Centralne Azije, regiona Crnog mora i zemalja Balkana.

Centralna banka Rusije domaćin je 45. po redu sastanka Kluba guvernera zemalja Centralne Azije, regiona Crnog mora i zemalja Balkana koji je održan 5. 11. 2020. godine, a kojem je putem video-linka prisustvovao guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić.

Centralna tema ovog Kluba guvernera bila je rasprava o globalnim ekonomskim i finansijskim izgledima u kontekstu pandemije COVID-19 virusa. Sastanak je otvorila guvernerka Centralne banke Rusije Elvira Nabiullina koja je i predsjedavala navedenom sesijom. Zanimljiva izlaganja tokom iste su imali predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Banke za međunarodna poravnanja (BIS) i Narodne banke Kine. Koliki je bio udar krize potvrđuje činjenica da su G20 ekonomije samo tokom drugog kvartala ove godine doživjele pad BDP-a od 6,9%. Za usporedbu, najveći pad zabilježen u jeku globalne finansijske krize iz 2008. godine bio je 1,6% (prvi kvartal 2009. godine).

Učesnici su zaključili da će konačni ishod biti teško predvidjeti, jer se mnoge zemlje suočavaju s novim valom slučajeva COVID-19, i u skladu s tim su primorani ponovno uvesti socijalna ograničenja koja će neizbježno dovesti do pada u uslužnom sektoru. Ipak, utvrđeno je da je kriza otvorila neke prilike, poput ubrzanog razvoja digitalnih plaćanja, cijele industrije koja je vezana za rad od kuće, priliku za redizajniranje dosadašnjih lanaca snabdijevanja, te mogućnost kreiranja razvojnih politika koje su ekološki prihvatljivije. Prema predviđanjima MMF-a, očekuje se da će se globalna ekonomija smanjiti za 4,4% u 2020., a zatim porasti za 5,2% u 2021. godini. Nakon porasta u 2021. očekuje se da će se rast na srednji rok stabilizirati na 3,5%.

Druga sesija bila je  posvećena temi "Digitalne valute centralnih banaka: razlozi za i protiv", gdje je rasprava bila fokusirana na moguće efekte njihovog uvođenja na monetarnu politiku i finansijsku stabilnost.

S obzirom na globalne trendove u elektronskim plaćanjima i finansijskim tehnologijama, stalno smanjenje količine gotovine u opticaju i rast potražnje za efikasnijim prekograničnim plaćanjima, istraživanje perspektiva digitalnih valuta se pokazalo kao nešto čemu u budućnosti treba dati prioritet. Ipak, centralni bankari su se složili da su potrebne studije izvodljivosti izdavanja digitalnih valuta, temeljite analize koristi i rizika povezanih s njihovom upotrebom, kao i jasno razumijevanje mandata centralnih banaka za izdavanje digitalnih valuta.

Klub guvernera zemalja Centralne Azije, regiona Crnog mora i Balkana postao je izuzetno relevantna platforma za razmjenu iskustava, ideja i najboljih praksi u mnogim poljima centralnog bankarstva. Njegovi članovi su guverneri centralnih banaka i drugi visoki zvaničnici iz svijeta monetarne politike i finansija, a okupljaju se dva puta godišnje s ciljem razmjene mišljenja o aktuelnim temama i daljeg unapređenja međusobne saradnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti