Uvodi se zabrana kretanja, ali nema lockdowna

10.11.2020. 14:18 / Izvor: Akta.ba
Uvodi se zabrana kretanja, ali nema lockdowna

Goran Čerkez je na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba FBiH rekao kako se uvodi zabrana kretanja od 23 sata.

Od sutra se uvodi zabrana kretanja od 23 sata do 05 sati na području Federacije, rekao je na današnjoj press konferenciji Goran Čerkez, član Kriznog Štaba FBiH i pomoćnik ministra za javno zdravlje.

Ova odluka je donesena s ciljem sprečavanja neodgovornih ugostitelja, ali i građana, koji ranije nisu poštivali mjere rada objekata do 23:00 sati čime su doprinosili širenju zaraze.

"Moramo poštovati mjere. Jako je teško raditi u ovoj situaciji. Također, mi nećemo sami uvesti lockdown. U tu mjeru nećemo ući dok se ne dogovorimo s vladom i ostalim koji bi trebali zajednički podnijeti taj teret" naglasio je Čerkez.

Pored ove naredbe, Krizni štab FBiH je donio i odluku o ograničenom broju osoba u zatvorenom i na otvorenom. Tako će i unutra i vani biti dozvoljeno okupljanje maksimalno 30 osoba.

"Uz ograničavanje kretanje i skupova zahtjevali smo da se ne ide u školu nakon izbora kako bi se izvršila dezinfekcija svih prostora radi zaštite djece od zaraznih bolesti", istakao je Čerkez.

Čerkez je apelovao na građane da ostanu kući i da se discipliniraju narednih 20 dana kako ne bismo ugrozili privredu i živote.

Istakao je da se Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva odlučio na restriktivnije mjere uslijed pogoršanja epidemiološke situacije, odnosno povećanja širenja zaraze koronavirusom, nepoštivanja dosadašnjih mjera i sve popunjenijim bolničkim kapacitetima.

Čerkez je naglasio da je situacija vrlo ozbiljna, a skoro niko ništa ne radi.

"Ovo se odnosi na one koji treba da vrše nadzor. Policija dopušta sva moguća kršenja. Politički skupovi su apsolutno neprihvatljivo i necivilizirano ponašanje. Pojedincima su bitni samo izbori i njihove pozicije, a ne ljudski životi", rekao je Čerkez.

Nadležni će preispitivati mjere svakih sedam dana, te ih ublažiti ili postrožiti u skladu sa epidemiološkom situacijom.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti