Olakšanje za privrednike:Novi pravilnik ipak ne obavezuje zamjenu fiskalnih kasa

11.11.2020. 13:38 / Izvor: Akta.ba
Olakšanje za privrednike:Novi pravilnik ipak ne obavezuje zamjenu fiskalnih kasa

Pravilnikom o fiskalnim sustavima, koji stupa na snagu 1. siječnja 2021., propisuju se performanse nove generacije postojećih modela fiskalnih uređaja.

"Pravilnikom o fiskalnim sustavima, koji stupa na snagu 1. siječnja 2021., propisuju se performanse nove generacije postojećih modela fiskalnih uređaja koji će se proizvoditi i prodavati, pri čemu se zaustavlja daljnja proizvodnja i prodaja starih modela fiskalnih uređaja koji su koncipirani na tehnologiji staroj preko 10 godina", saopćeno je iz Federalnog ministarstva finansija slijedom sve većeg broja medijskih upita i krivih tumačenja Pravilnika o fiskalnim sustavima.

Kako navode, ovim pravilnikom ne stvara se obaveza poslovnim subjektima koji su obveznici fiskalizacije da 1. siječnja 2021. izvrše zamjenu postojećih fiskalnih uređaja koji su ispravni i rade, već će poslovni subjekti čiji su postojeći fiskalni uređaji ili istrošeni ili uništeni ili im iz drugih razloga treba novi fiskalni uređaj, moći kupiti i fiskalizirati isključivo nove modele fiskalnih uređaja. 

"U novoj generaciji postojećih modela fiskalnih uređaja implementira se nova tehnologija koja višestruko povećava tehničke mogućnosti fiskalnog uređaja i to u dijelu komunikacije sa serverom Porezne uprave gdje se omogućava korištenje 3G ili 4G mreže, za razliku od postojećih fiskalnih uređaja koji isključivo koriste 2G mrežu, kriptiranje podataka u svrhu njihove zaštite i sigurnosti prometa i dostavljanje svakog pojedinačnog fiskalnog računa na server Porezne uprave što postojeći fiskalni uređaji nisu u mogućnosti zbog korištenja 2G mreže", pojašnjeno je.  

Naposljetku, novi modeli fiskalnih uređaja će omogućiti ispisivanje QR koda na fiskalnom računu putem kojeg svaki građanin može izvršiti provjeru ispravnosti i validnosti svog fiskalnog računa uz pomoć mobilne aplikacije i provjeriti da li je njegov račun dostavljen na server Porezne uprave Federacije BiH.

"Zahvaljujući ovoj funkciji fiskalnih uređaja pruža se mogućnost građaninu da bude inspektor i doprinese u borbi za suzbijanje sive ekonomije", zaključuju iz Ministarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti