Višković: Neće biti smanjenja plata u javnom sektoru

13.11.2020. 09:29 / Izvor: SRNA
Višković: Neće biti smanjenja plata u javnom sektoru

Višković je naveo da bi budžet za narednu godinu trebalo da bude u okvirima ovogodišnjeg.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da neće biti smanjenja plata u javnom sektroru jer bi to značilo smanjenje javne potrošnje, što bi vodilo krahu privrede.

"Javnom potrošnjom održavamo likvidnost budžeta i punjenje fondova, te imamo veću raspodjelu indirektnih poreza po tom osnovu", rekao je Višković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Višković je podsjetio da je Republika Srpska na kraju 2019. godine imala koeficijent raspodjele prihoda od indirektnih poreza 32,17 odsto.

"Taj koeficijent je rastao na 34,55 odsto, da bi sada iznosio 33,6 odsto. Kroz Vladine mjere pomoći realnom sektoru, prije svega plaćajući minimalne plate, poreze i doprinose, sačuvali smo javnu potrošnju i time spasili koeficijent raspodjele PDV-a koji je osnovni izvor punjenja budžeta Republike", objasnio je Višković.

Višković je naveo da će Vlada, najvjerovatnije, u četvrtak, 19. novembra, razmatrati drugi rebalans budžeta za ovu godinu i uputiti ga u Narodnu skupštinu.

"Razlog zašto idemo sa drugim rebalansom u ovoj godini, jeste činjenica da je u prvom rebalansu predviđena pomoć za realni sektor i zdravstvo od 155 miliona KM, a da je doznačeno više sredstva", objasnio je Višković.

Višković je naveo da bi budžet za narednu godinu trebalo da bude u okvirima ovogodišnjeg - 3,5 milijardi KM, s tim da će biti značajne prekompozicije u samom budžetu.

"Uradićemo sve da napravimo maksimalne uštede, da maksimalno smanjimo sve potrošačke stavke. Sa druge strane, pojačaćemo investicije i davanja prema zdravstvenom i realnom sektoru", naglasio je Višković

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti