Lagumdžija: Nema novih hidroelektrana na Drini bez međunarodnog sporazuma

16.11.2020. 08:10 / Izvor: Akta.ba
Lagumdžija: Nema novih hidroelektrana na Drini bez međunarodnog sporazuma

Lagumdžija kaže da je to bilo eklatantno kršenje Ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i međunarodnog prava.

Nema nikome novih hidroelektrana na Drini bez međunarodnog sporazuma između država Bosne i Hercegovine i Srbije, reagovao je bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija nakon sastanka premijerke Srbije Ane Brnabić sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i premijerom RS-a Radovanom Viškovićem. Na tom potpisana je zajednička izjava o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu rijeke Drine, a "Elektroprivreda Srbije" se obavezala da će uplatiti osnivački ulog od 39 miliona KM, čime postaje partner "Elektroprivredi RS-a" u izgradnji ovog energetskog sistema.

Podsjeća da je oktobra 2012. godine Milorad Dodik, nakon dogovora koje je napravio u Srbiji i uz podršku nekih međunarodnih posrednika, najavio je da će RS i Srbija  zajedno praviti nove hidrocentrale na srednjem toku Drine.  

Lagumdžija kaže da je to bilo eklatantno kršenje Ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i međunarodnog prava ne samo zato što je i Ustavni sud BiH konstatovao da  „rijeke predstavljaju imovinu kojom može raspolagati isključivo država“ već i zbog toga što se na rijeci koja je granica dvije države ne mogu praviti nikakvi objekti bez međudržavnog sporazuma

"Razgovori koje sam tim povodom imao tokom nekoliko sedmica sa čelnicima RS i Srbije, kao i sa prijateljima iz međunarodne zajednice, su se zasnivali na zdravom razumu uz poštivanje Ustava i medjunarodnog prava. O tome se nismo  javno prepucavali i hvatali jeftine političke poene sve  dok nismo u razgovorima  oborili jednostrani dogovor entiteta sa susjednom državom i postigli novi  dogovor o Drini kao državnom projektu sa predsjednikom RSa, čelnim ljudima Vijeća Ministara, Parlamentarne Skupštine, Predsjedništva BiH i entitetskim premijerima koji su bili iz SDPa i SNSDa", ističe on.

Posljednjeg dana oktobra 2012. godine su kaže izašli u javnost sa dogovorom da Vijeće ministara BiH vodi proces davanja državne koncesije elektroprivredama Federacije i RS kao zajedničkom projektu u partnerstvu 50-50%, a da partner sa druge strane po principu 50-50% bude Elektroprivreda Srbije. Naglašava da se na tim principima trebao sklopiti međudržavni sporazum na način kako je to na Dunavu prije 50 godina napravila Jugoslavija sa Rumunijom. Ovo je trebao biti model za izgradnju ukupnih hidropotencijala Drine kao rijeke koja ima karakter međunarodne granice.

Entiteske Vlade su donijele odgovarajuće odluke dok su nadležne institucije u Vijeću ministara pripremile svoj dio posla. Ipak, zaustavljena je realizacija ovog dogovora. 

"SDA i DF, koji su Dodiku dali priliku da se ovako ponaša, odmah su odgovorili sa svojim 'oštrim' saopćenjem 'da Srbija time krši suverenitet BiH', kao da su neka nevladina organizacija ili nejaka opozicija, a ne dvočlani lideri četveročlane grupe lidera vladajuće koalicije koja već dugo „radi nešto zajedno“. Svakome je jasno da Dodik ovu „izjavu“ ne može realizirati kao što nije realizirao ni 'Memorandum o gradnji dvije hidroelektrane u gornjem toku Drine' koji je u augustu 2018. godine u Trebinju potpisan na zajedničkoj sjednici dvije vlade, RS-a i Srbije", poručio je Lagumdžija.

Lagumdžija ističe da banjalučka izjava nije samo još jedan prilog za rušenje države, mirovnog sporazuma i međunarodnog prava, već i primjer podaničkog odnosa u kojem se drugoj državi daje većinsko vlasništvo nad državnom granicom i sve to s kriminalnim javnim priznanjem da će se tako izbjeći Zakon o javnim nabavkama u BiH.

"Tu se mogla čuti gomila izjava koje su osnov za državno Tužilaštvo da se istraži lažno predstavljanje u ime države i 'prodaja' tuđeg vlasništva. Kako to da su prije dvije godine isti ljudi pričali o dvije hidrocentrale koje su tada koštale 200 miliona eura, a da sada jedan premijer priča o investiciji o tri hidrocentrale od 200, a drugi o tome kako sve to košta 520 miliona eura. Prirodno od Srbije ne treba očekivati da se plaši naših zvaničnih reakcija zbog rušenja mirovnog sporazuma,  ali bih im toplo preporučio da se pripreme za poteze ozbiljnijih međunarodnih aktera", zaključio je Lagumdžija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti