Predstavništvo RS u Beču jača sponu između domaćih i austrijskih kompanija

18.11.2020. 08:59 / Izvor: Glas Srpske
Predstavništvo RS u Beču jača sponu između domaćih i austrijskih kompanija

Šef predstavništva Republike Srpske u Beču Mladen Filipović ističe za "Glas Srpske" da je ovo jedna od aktivnosti s ciljem podrške firmama iz RS.

Povezivanje domaćih izvozno orijentisanih preduzeća, posebno iz sektora metalske industrije i drvoprerade, sa kompanijama u Austriji trasiraće put za još jaču privrednu saradnju i sklapanje konkretnih poslova koji mogu doprinijeti boljim rezultatima u vrijeme pandemije.

Jača spona između domaćih i kompanija iz Austrije cilj je i vebinara na temu "Podrška izvozno orijentisanim kompanijama iz Republike Srpske" koji 20. novembra organizuju Inovacioni centar Banjaluka i Predstavništvo RS u Austriji.

Šef predstavništva Republike Srpske u Beču Mladen Filipović ističe za "Glas Srpske" da je ovo jedna od aktivnosti s ciljem podrške firmama iz RS.

"Definisali smo tri faze ovog projekta, prva je biznis registar u kojem je već do sada registrovano oko 200 kompanija iz Srpske, a osnovni cilj je da domaćim preduzećima, koja su izvozno orijentisana, pomognemo da pridobiju nove partnere u Austriji", rekao je Filipović, naglasivši da je registar dostupan na stranici Predstavništva, na njemačkom jeziku. Zainteresovane firme se mogu prijaviti, pojasnio je, popunjavanjem upitnika na internet stranici, a Predstavništvo je tu da im pomogne, prevede prijavu na njemački jezik te da zajedničkim trudom kreiraju svojevrsnu ličnu kartu preduzeća.

"Kada obilazim austrijske firme obavezno ponesem podatke o našim firmama iz tog sektora, a sve s ciljem ostvarivanja konkretne saradnje. Austrijanci znaju da mi imamo kvalitetne proizvode, a jednom uspostavljena saradnja i dobijeno povjerenje austrijskog partnera je veoma značajno na dugoročnom planu", rekao je Filipović. Druga faza ovog projekta je program saradnje kroz koji Predstavništvo šalje austrijskim firmama ponude za saradnju sa preduzećima iz Srpske.

"Na osnovu analize tržišta šaljemo ponude koje su do sada upućene na više od 150 adresa potencijalnih poslovnih partnera u Austriji. Do sada se pokazalo da veliku šansu imaju preduzeća iz metalske i industrije namještaja, odnosno sektora drvoprerade  koja imaju konkurentnu ponudu", rekao je Filipović i dodao da treća faza zapravo predstavlja mogućnost da, ukoliko se ukaže potreba za tim, kompanije mogu svoje proizvode ili usluge da predstave direktno u Austriji u izložbeno-prodajnom salonu u Lincu, gdje se već sada predstavlja tridesetak preduzeća iz Srpske.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je da je Austrija veoma važno tržište na koje se plasira značajna količina proizvoda prerađivačke industrije.

"Sa Austrijom ostvarujemo suficit u robnoj razmjeni, a ta zemlja je i veoma značajan investitor na području Srpske tako da ima dosta prostora za unapređenje saradnje, posebno sada u vrijeme pandemije virusa korona kada je obim razmjene Srpske sa inostranstvom smanjen za oko 11 odsto", rekao je Račić.

Zainteresovane firme iz RS, koje žele da učestvuju na vebinaru, treba da popune prijavni obrazac na internet stranici Predstavništva Srpske u Beču. Svi prijavljeni učesnici dobiće link za učešće putem zum platforme.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti