Sudbina farmera u rukama prerađivača

19.11.2020. 10:51 / Izvor: Glas Srpske
Sudbina farmera u rukama prerađivača

Sudbina farmera u Republici Srpskoj i FBiH je u rukama mesoprerađivača kojima je upućen apel da u narednim danima po fer tržišnim cijenama otkupe višak.

Sudbina farmera u Republici Srpskoj i FBiH je u rukama mesoprerađivača kojima je upućen apel da u narednim danima po fer tržišnim cijenama otkupe višak tovnih svinja i junadi, jer će u suprotnom BiH morati posegnuti za mjerama zaštite domaće proizvodnje.

Istaknuto je to juče na sastanku predstavnika poljoprivrednih proizvođača iz oba entiteta sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković rekao je za “Glas Srpske” da se procjenjuje da je u RS-u između 2.000 i 4.000 hiljade bikova i skoro 6.000 tovnih svinja višak.

"Uzdamo se da će domaći mesoprerađivači otkupiti meso po fer tržišnim cijenama što bi donekle omogućilo farmerima da “prodišu” i zanove proizvodnju. Riječ je o bikovima i tovnim svinjama koji su prerasli i potrebno je da mesoprerađivači reaguju što prije", rekao je Marinković. Dodao je da ukoliko ne dođe do otkupa proizvođači traže uvođenje mjera za zaštitu domaće proizvodnje koje bi bile u skladu sa SSP-om i CEFTA kako ne bi izazvale gnjev evropskih zemalja koje bi kontramjerama potpuno ugušile domaće proizvođače.

"Tražili smo nešto u formi ograničavanja uvoznih kvota, uvođenja carina do deset odsto ili prelevmana. Uvođenje mjera tražili smo za svježe i rashlađeno svinjsko i goveđe meso. Za zaleđeno meso nismo tražili zaštitne mjere ukoliko se ono uvozi isključivo za preradu", pojasnio je Marinković.

Sa svim predloženim mjerama i rješenjima za spas domaće proizvodnje saglasan je i član Seljačkog saveza FBiH Ljuban Gudelj.

"Tržišni višak je izraženiji u RS nego u FBiH s obzirom da mi imamo manje tovnih svinja, ali se nadam da će ovi problemi uskoro biti riješeni", poručio je Gudelj.

Košarac je istakao da je nastavak poslovanja s Turskom donekle smanjio tržišne viškove i još jednom pozvao domaće prerađivače da otkupe primarnu proizvodnju, jer je u ovim trenucima solidarnost veoma važna.

"Apelujem na domaće mesoprerađivače, koji se bave spoljnotrgovinskim prometom, da otkupe tržišne viškove i da na taj način smirimo ovu, rekao bih, naslijeđenu netrpeljivost između primarnih proizvođača mesa i prerađivača. Tražićemo modalitete da one koji otkupljuju domaće dodatno stimulišemo", rekao je Košarac i dodao da će, ukoliko budu neophodne, u narednom periodu biti uvedene i zaštitne mjere, naglasivši da očekuje razumijevanje od onih prema kojima mjere uslijede.

Voće i povrće

Stojan Marinković je rekao da u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS nemaju informacije da postoje viškovi voća u RS-u.

"Voćnjaci su pred samu berbu voća pretrpjeli štete, tako da viška u voćarskoj proizvodnji i nema. Povrtari su uglavnom nezadovoljni sa plasmanom kupusa i krompira, i takva situacija je već godinama, međutim prerađivači otkupljuju dobar dio domaćeg roda tako da smatram da taj sektor nije toliko ugrožen", rekao je Marinković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti