Podrška poduzetnicama čije su djelatnosti pogođene pandemijom koronavirusa

19.11.2020. 14:17 / Izvor: Akta.ba

Cilj je osnaživanje i podrška poduzetnicama čije su djelatnosti ugrožene zbog pandemije u izradi i implementaciji novog, online načina poslovanja.

Privredna/Gospodarska komora FBiH upriličila je 19.11.2020. konferenciju za medije u cilju predstavljanja projekta “Program podrške poduzetnicama pogođenim koronavirusom – implementacija online poslovanja”, čime je ujedno simbolično  obilježen i 19. novembar - Međunarodni dan poduzetnica.

Projekat “Program podrške poduzetnicama pogođenim koronavirusom – implementacija online poslovanja” implementira Privredna/Gospodarska komora FBiH u saradnji s Gender Centrom FBiH. Cilj projekta je osnaživanje i podrška poduzetnicama pogođenim koronavirusom u izradi i implementaciji novog - online načina poslovanja i edukacija u samostalnom upravljanju istim. Prelazak na online poslovanje nameće se kao neminovnost za sve privredne subjekte, jer ublažava posljedice i omogućava nastavak poslovanja online putem.

Projekat je finansijski podržan iz sredstava FIGAP II programa:

Program za implementaciju Gender akcionog plana BiH (FIGAP II program 2018-2020), rezultat je saradnje Agencije za ravnopravnost spolova BiH - Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BIH, Gender centra Federacije BiH i Gender centra Republike Srpske, a njegov je cilj da osigura održivu provedbu Gender akcionog plana Bosne i Hercegovine. Program podržava Kraljevina Švedske, koju predstavlja Ambasada Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, putem razvojne agencije SIDA.

Kao najugroženiju skupinu privrednih subjekata u implementaciji online poslovanja Privredna/Gospodarska komora FBiH prepoznala je poduzetnice, te im se realizacijom ovog projekta pod pokroviteljstvom Gender centra FBiH želi pružiti podrška u implementaciji online poslovanja i osamostaljivanju. Izrada online alata poduzetnicama pogođenim koronavirusom u okviru ovog projekta podrazumijeva edukaciju o vođenju alata za online poslovanje, te izradu web stranice, web shopa i društvenih mreža prilagođenih računarskoj i mobilnoj verziji.

Prisutnim su se obratili  Mirsad Jašarspahić,  potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH, Lejla Hodović ispred Gender centra FBiH, te predstavnice kompanija na čijem čelu ili u vodećim upravljačkim strukturama su žene.

“Privredna/Gospodarska komora FBiH je u okviru svakodnevnih aktivnosti kontinuirano težila ka promociji, edukaciji i većoj zastupljenosti žena u svim sektorima. Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa dodatni je izazov za sve poduzetnice i žene u biznisu, a naročito u implemetaciji novog, online načina poslovanja, što su nam ujedno i sugerisale naše članice, te smo tim povodom u saradnji sa Gender centrom FBiH inicirali realizaciju ovog projekta. Današnjim simboličnim predstavljanjem projekta  “Program podrške poduzetnicama pogođenim koronavirusom – implementacija online poslovanja” želimo obilježiti i Međunarodni dan poduzetnica, uz poruku da svaka kriza, pa i ova je prilika, za podršku i ohrabrivanje većeg broja žena u poduzetničke i menadžerske vode, gdje ćemo mi u Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH u predstojećem periodu nastaviti još intenzivnije aktivnosti koje imaju svojstven cilj – veći broj poduzetnica i žena na upravljačkim pozicijama”, istaknuo je Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH.

“Nije nepoznanica da su žene bile više zaposlene u oblasti tekstilne industrije, turizma, ugostiteljstva i drugih usluga, te će zbog toga više osjetiti efekte ove krize. Ulaganje u spremnost i kapacitete institucija FBiH za odgovor na krizne situacije je potrebno danas više nego ikad prije. Poplave iz 2014. godine i pandemija su pokazale da postoji spremnost i znanje naših institucija da se odgovori na neke od najtežih izazova našeg društva. A dokaz tome je i ova inicijativa koju danas promoviramo. Privredna komora FBiH je ovim projektnim prijedlogom pokazala kako se radi gender analiza, rodno osjetljivo istraživanje i prepoznavanje najugroženijih ciljnih skupina u kojima je potrebno žurno djelovati. Stoga se zahvaljujemo Privrednoj komori FBiH na saradnji i prepoznavanju žene kao važne karike u ekonomskom prosperitetu države i društva", u svom obraćanju istakla je gđa Lejla Hodović ispred Gender centra FBiH.

Simboličnim obilježavanjem Međunarodnog dana poduzetnica, Privredna/Gospodarska komora FBiH se pridružila Ujedinjenim narodima u ovom globalnom pokretu koji ukazuje na važnost žene i njenu ne samo značajnu, već i inspirativnu ulogu u društvu i ekonomiji, kako bi ujedno  i skrenuli pažnju na brojne izazove i prepreke s kojima se svakodnevno poduzetnice i žene u biznisu suočavaju, a naročito na izazove uzrokovane pandemijom koronavirusa.  

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti