Razmatran zakon o oslobađanju poreza naslijeđene i poklonjene imovine

20.11.2020. 08:24 / Izvor: Akta.ba
Razmatran zakon o oslobađanju poreza naslijeđene i poklonjene imovine

Prema procjenama Ministarstva finansija, ovim oslobađanjima godišnje će u budžetu biti za 1,2 miliona KM manje naplaćeno poreskih prihoda.

Vlada Republike Srpske razmatrala je jučer Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, kojim se imovina stečena nasljeđem i poklonom oslobađa poreza na dohodak od kapitalnog dobitka.

Prema procjenama Ministarstva finansija, ovim oslobađanjima godišnje će u budžetu biti za 1,2 miliona KM manje naplaćeno poreskih prihoda.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak predlažu se određena oslobađanja za korisnike obaveze poreza na dohodak od kapitalnog dobitka, kao i ostalog dohotka u odnosu na vrstu prava ili imovine koja se prenosi na poreskog obveznika, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

U pogledu oporezivanja prihoda po osnovu poklona, ovim zakonom predloženo je oslobađanje u cijelosti u okviru srodnika po krvi u pravoj liniji, braće i sestara bračnih i vanbračnih supružnika, te usvojioca i usvojenika, kao i pokloni učinjeni između srodstvom nepovezanih lica ukoliko njihova ukupna vrijednost na godišnjem nivou ne prelazi 10.000 KM.

"Imajući u vidu da je veoma teško odrediti vrijednost kod imovine koja je nabavljena prije dugog vremenskog perioda, ovim zakonom je predloženo da se u svrhu oporezivanja porezom na dohodak od kapitalnog dobitka smatra prenošenje imovine ili prava koju je poreski obveznik držao kraće od sedam godina", navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas drugi rebalans budžeta Republike Srpske za ovu godinu, čiji je okvir 3,636 miliona KM, a koji je uvećan za 23 miliona KM, odnosno 0,6 odsto u odnosu na prvi rebalans.

Za prvih 10 mjeseci ove godine izvršenje budžetskih prihoda, bez grantova, ne odstupa značajno od usvojenog drugog rebalansa budžeta Republike Srpske za ovu godinu, a isto se očekuje i do kraja godine.

"Posmatrajući strukturu budžetskih prihoda, došlo je do značajnijih odstupanja kod pojedinih vrsta prihoda. Tako su u odnosu na prvi rebalans prihodi od indirektnih poreza u ovoj godini umanjeni za 40,5 miliona KM, odnosno za 3,1 odsto", navodi se u saopštenju.

Kao rezultat mjera Vlade za pomoć privredi, prihodi po osnovu poreza na dohodak i doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje uvećani su za 11,3 miliona KM, odnosno 47,9 miliona KM.

Na poziciji prihoda od grantova došlo je do povećanja u iznosu od 39 miliona KM, a koji se odnosi na uplatu Vlade Srbije.

"S druge strane, kao potreba dalje podrške zdravstvu i privredi u borbi sa posljedicama pandemije kovid 19, došlo je do porasta budžetskih izdataka od kojih izdvajamo povećanje transfera Kompenzacionom fondu za dodatnih 21 milion KM u odnosu na prvi rebalans, te subvencija za podsticaje za povećanje plata radnicima za tri miliona KM, tako da su i pored uštede od 13,3 miliona na izdacima, ukupni budžetski izdaci povećani za 23 miliona KM", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da i pored potrebe za dodatnim finansiranjem mjera u borbi sa pandemijom kovid 19, čiji je drugi talas u toku u zemlji, ali i okruženju, drugim rebalansom je planiran manji budžetski deficit u odnosu na prvobitno planirani za 18,5 miliona KM, dok je prvobitno planirano zaduženje drugim rebalansom umanjeno za 24,5 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti