"Besplatni" elektronski potpis koštaće 150 KM, a pečat 1.000 KM

21.11.2020. 08:09 / Izvor: capital.ba
'Besplatni' elektronski potpis koštaće 150 KM, a pečat 1.000 KM

Vlada Republike Srpske dala je početkom ovog mjeseca saglasnost na Cjenovnik o visini naknada za usluge elektronske certifikacije certifikacionog tijela.

Vlada Republike Srpske dala je početkom ovog mjeseca saglasnost na Cjenovnik o visini naknada za usluge elektronske certifikacije certifikacionog tijela. 

Prema tom Cjenovniku, naknada koju će organi uprave, firme i preduzetnici morati da plate za uslugu izdavanja kvalifikovanog elektronskog certifikata za elektronski pečat iznosi 1.000 maraka.

Definisano je i da će građani za izdavanje kvalifikovanog elektronskog certifikata za elektronski potpis morati da plate 150 maraka.

Oni koji pogriješe PIN prilikom korištenja elektronskog potpisa i pečata moraće da plate 30 maraka uslugu deblokade PIN-a.

Građani i firme će naknadu morati da uplate na račun javnih prihoda, ako žele elektronski potpis i pečat.

Zahtjev za izdavanje kvalifikovanog elektronskog certifikata podnosiće se APIF-u koji će ga i izdavati.

Podsjećamo, uspostavljanje Nacionalnog centra za upravljanje digitalnim identitetima pokrenuto je prije više od dvije godine, a građani i firme u Republici Srpskoj još nemaju lične digitalne karte, elektronske potpise i pečate, niti mogu elektronski da sklapaju ugovore i završavaju poslove u institucijama.

Građani godinu i po čekaju na digitalni identitet,  iz Vlade se pravdaju pandemijom virusa korona.

Pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović rekao je da će izdavanje digitalnih identiteta, odnosno elektronskog potpisa i pečata biti oslobođeno različitih administrativnih tereta. Istakao je da će podaci o pravnim licima, odnosno firmama, biti preuzeti od APIF-a, a podaci o građanima od MUP-a i da će građani zahtjeve podnositi samo sa ličnom kartom.

Uspostavljanje Nacionalnog centra za upravljanje digitalnim identitetima, vrijednosti 2,8 miliona KM, povjereno je kompaniji "Prointer ITSS" krajem 2018. godine. Rok isporuke hardverskog dijela projekta bio je 60 dana, a rok implementacije softverskog rješenja 180 dana.

Isticano je da će nabavkom hardvera i softvera biti stvoreni preduslovi za izdavanje elektronskih potpisa i pečata. Rokovi za nabavku istekli su u avgustu prošle godine, a građani još nemaju digitalni identitet, već novi namet od  Vlade RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti