Staviti u funkciju preostala sredstva planirana "korona zakonom"

24.11.2020. 14:19 / Izvor: Fena
Staviti u funkciju preostala sredstva planirana 'korona zakonom'

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović danas je na konferenciji za novinare, u Domu sindikata u Sarajevu, ukazao na "nezadovoljavajuće efekte primjene tzv. "korona zakona".

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) Selvedin Šatorović danas je na konferenciji za novinare, u Domu sindikata u Sarajevu, ukazao na "nezadovoljavajuće efekte primjene tzv. "korona zakona", te nizak nivo socijalnog dijaloga u Federaciji BiH".

Naveo je da je za primjenu "korona zakona" u FBiH predviđeno 488 miliona KM, te da je bilo sasvim dovoljno sredstava da se isplate poticaji i doprinosi u visini isplaćenih plaća, odnosno da nije bilo razloga da se u tu svrhu utroši svega 18 posto planiranih sredstava.

"SSSBiH traži od Vlade Federacije BiH da se hitno u funkciju stave i ostala planirana sredstva na način da se isplati razlika u doprinosima na puni iznos plaća, za sve poslodavce koji su odlučili zadržati radnike u punom kapacitetu", naveo je Šatorović.

Sindikat također očekuje rješavanje pitanja minimalne plaće, kao i kolektivnih ugovora. Naglašena je važnost zaključivanja granskih kolektivnih ugovora posebno u realnom sektoru, odnosno industriji.   

Šatorović je u odgovoru na novinarsko pitanje naveo da je, prema podacima SSSBiH, oko 40 hiljada radnika dobilo otkaz ugovora o radu u periodu mart, april, maj ove godine, te da je oko 15 hiljada radnika vraćeno na posao.

"Tako da još imamo efekat od oko 25 hiljada manje zaposlenih na području FBiH. Već sada određeni poslodavci u oblasti ugostiteljstva bez lockdowna zatvaraju svoje radnje. Neophodno je da se stavi u funkciju ostatak predviđenih sredstava da bi se spriječio kolaps u djelatnostima kao što su ugostiteljstvo, saobraćaj, turizam i ostalim oblastima koje su najpogođenije posljedicama pandemije", kazao je Šatorović.

Zdravlje radnika je na prvom mjestu i sindikat, kako je rekao, poštuje struku.

"Mjere koje donose krizni štabovi ne trebaju biti političke prirode, nego stvar struke i u tom segmentu sindikat neće tražiti nikakvo popuštanje mjera, niti će tražiti donošenje nekih oštrijih mjera", kazao je Šatorović.    

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti