U funkciji registar podsticaja privredi RS

25.11.2020. 09:55 / Izvor: Akta.ba
U funkciji registar podsticaja privredi RS

Na inicijativu Ministarstva privrede i preduzetništva, izradu softvera je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj.

Administrativni portal Registra podsticaja za registrovane institucije je u funkciji, dostupan je na internet adresi registra podsticaja u Republici Srpskoj i njegov sadržaj se kontinuirano puni podacima iz republičkih institucija i jedinica lokalne samouprave, saopšteno je iz Ministarstva privrede i preduzetništva Srpske.

Registar koji je dostupan pogledajte na linku u vidu dva portala.

"Prvi je, kao javni portal Registra podsticaja, dostupan svima i sadrži informacije o Registru podsticaja, aktuelnim javnim pozivima i dostupnim podsticajima koji su na raspolaganju zainteresovanim korisnicima. Drugi je administrativni portal Registra podsticaja, dostupan isključivo za registrovane korisnike, odnosno ovlaštene osobe na nivou institucija", navedeno je u saopštenju.

Riječ je o jedinstvenoj elektronskoj bazi o sredstvima za podsticaje privredi Republike Srpske, koji se dodijeljuju na republičkom i lokalnom nivou, a cilj uspostavljanja Registra je da bude obezbijeđen jasan i sveobuhvatan pregled planiranih, odobrenih i realizovanih sredstava za podsticaje privredi.

"Na ovaj način, osiguraće se bolja koordinacija i razmjena informacija između institucija koje dodjeljuju podsticaje, transparentniji uvid u odobrena i dodijeljena sredstva za podsticaje, a baza će se koristiti, ne samo za potrebe institucija Srpske, već i za informisanje krajnjih korisnika i svih zainteresovanih strana", navode iz resornog ministarstva.

Nakon što u potpunosti bude završen unos podataka u elektronsku bazu, registar će omogućiti javni uvid o dodijeljenim sredstvima za podsticaje, a u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi Srpske, Ministarstvo privrede i preduzetništva ima ulogu administratora ovog registra.

Na inicijativu Ministarstva privrede i preduzetništva, izradu softvera je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj, te obezbijedila donatorska sredstva u iznosu od 329.000 КM.

Uspostavljanje Registra podsticaja Republike Srpske, koji se dodjeljuju privredi, predviđeno je Memorandumom o zajedničkim politikama za period 2018-2020. godine, koji je potpisan između Vlade Srpske i Unije udruženja poslodavaca 10. decembra 2017. godine, kao i Programom ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2019-2021. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti