Radovi na dionici Kuzmin - Sremska Rača bit će završeni do kraja 2022. godine

29.11.2020. 10:39 / Izvor: SRNA
Radovi na dionici Kuzmin - Sremska Rača bit će završeni do kraja 2022. godine

Izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u cijelom regionu, a ukupna procijenjena vrijednost te investicije je oko dvije milijarde eura.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je izvođač, turska firma "Tašjapi", obećala da će radovi na auto-putu Kuzmin-Sremska Rača biti završeni do kraja 2022. godine.

"Gradeći auto-puteve gradimo jaču Srbiju", istakla je Brnabić, koja je, sa ministrom građevinarstva Tomislavom Momirovićem, obišla radove na dionici Kuzmin-Sremska Rača, u okviru izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo.

Ona je navela da će novi most na Savi u okviru tog projekta biti gotov do oktobra 2022.

"Došla sam da vidim kako napreduju radovi. Izuzetno je važno da u ovako teškim okolnostima u kojima živimo nastavimo da gradimo i realizujemo ovakve projekte, kao i da nastavimo kao vlada da imamo što efikasniju implementaciju programa "Srbija 2025", naglasila je Brnabić.

Prema njenim riječima, jedan od važnijih projekata u okviru tog programa je gradnja auto-puta Kuzmin-Sremska Rača.

Brnabić je napomenula da je taj projekat vrijedan ukupno 250 miliona eura, zajedno s projektovanjem, dok je samo izvođenje radova 220 miliona eura.

Paralalno će, dodala je, biti projektovana i druga dionica ka Sarajevu od Požege do Kotromana, koja bi trebalo da bude gotova do kraja 2021. godine da bi početkom 2023. mogla da krene izgradnja.

"Imamo ambiciozne planove i ciljeve, želimo da gradimo Srbiju koja je mnogo ekonomski jača i snažnija i da građani mogu da ostanu da žive u Srbiji. Gradimo jaču Srbiju, a ovo je jedna od kockica u tom mozaiku koji se zove jača Srbija", naglasila je Brnabić.

Brnabić i Momirović prvo su posjetili gradilišni kamp turskog izvođača "Tašjapi" kod Kuzmina, a potom su obišli radove na izgradnji novog mosta na Savi u Sremskoj Rači.

Izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u cijelom regionu, a ukupna procijenjena vrijednost te investicije je oko dvije milijarde eura.

Srbija je prošle godine krenula u izgradnju prve dionice, od Sremske Rače do Kuzmina, u dužini od 18 kilometara, a vrijednost investicije je 220 miliona eura.

Srbija će učestvovati i u izgradnji dionice Rača-Bijeljina na teritoriji Republike Srpske, u dužini od 17 kilometara, a procijenjena vrijednost radova je oko 136 miliona eura, ne računajući eksproprijaciju i druge troškove.

Auto-put Beograd-Sarajevo će biti prvi auto-put između Srbije i neke od zemalja u regionu sa zajedničkim graničnim prelazima - u Sremskoj Rači na teritoriji Srbije i u Kotromanu na teritoriji BiH.

Predsjedavajući član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, oglasio se na ovu temu izjavom da će Republika Srpska nastaviti da gradi auto-put od Rače do Bijeljine s ciljem da se Banjaluka spoji sa Beogradom.

Dodik je napomenuo da je to dogovoreno sa Srbijom.

On je novinarima u Banjaluci rekao da je u toku eksproprijacija zemljišta i priprema lokacije kada je riječ o pomenutoj dionici od Rače do Bijeljine.

Dodik je podsjetio i da postoji zastoj u vezi sa tim auto-putem i procedurom na nivou BiH, jer sa Turskom još nije završen dogovor na tom planu.

"Načelno postoji sporazum o tome, ali mi ćemo svakako graditi auto-put", poručio je Dodik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti