Drvoprerađivački sektor RS: Izvoz skoro četiri puta veći od uvoza

26.03.2013. 09:40 / Izvor: Glas Srpske
Drvoprerađivački sektor RS: Izvoz skoro četiri puta veći od uvoza

Drvoprerađivački sektor RS ostvario je u prošloj godini izvoz vrijedan 302 miliona maraka i za skoro četiri puta je veći od uvoza koji je lani iznosio 79 miliona KM, pokazuju podaci Privredne komore RS.

Drvoprerađivački sektor RS ostvario je u prošloj godini izvoz vrijedan 302 miliona maraka i za skoro četiri puta je veći od uvoza koji je lani iznosio 79 miliona KM, pokazuju podaci Privredne komore RS.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS Lazo Šinik kaže da je drvoprerada jedan od rijetkih sektora u RS koji ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni.

„Vrijednost izvezenog namještaja iznosila je oko 123 miliona, dok je oko 189 miliona izvezeno proizvoda od drveta. Sigurno je da su ovo ohrabrujući pokazatelji s obzirom na to da RS nikada do sada nije izvezla više u ovoj oblasti. Izvoz je za 3,78 veći od uvoza“, naglasio je Šinik.

On je istakao da su pozitivni trendovi nastavljeni i u prva dva mjeseca ove godine kada je došlo do porasta proizvodnje u odnosu na isti period prošle godine, ali je naglasio da će se pravi pokazatelji znati tek poslije prvog kvartala.

„U preradi drveta u prva dva mjeseca došlo je do rasta od 59,1 odsto u odnosu na isti period lani, dok proizvodnja namještaja bilježi blagi pad od 1,6 odsto“, naglasio je Šinik.

On je istakao da su vidljivi pozitivni pomaci i u samim "Šumama RS" sa kojima su drvoprerađivači u protekloj godini imali mnogo problema.

„Na to je sigurno uticao i angažman Vlade RS“, rekao je Šinik.

Većinski vlasnik firme "Drvoprodex" Darko Partalo kaže da su oni posljednje tri godine imali konstantan rast proizvodnje i izvoza. On ističe da i pored toga situacija nije sjajna.

„Ako plasiramo na naše tržište proizvode, veliki problem je naplata. Mi izvozimo 85 odsto svojih proizvoda, a da bismo izvezli moramo da ispunimo mnoge uslove i da budemo konkurentni i sa cijenom“, naglasio je Partalo.

Ova firma trenutno zapošljava 110 radnika, a Partalo ističe da planiraju da zaposle još sedam do deset radnika.

Direktor preduzeća "Nova drvna industrija Vrbas" Dragiša Kalinić kaže da su oni u prošloj godini povećali proizvodnju za 40 odsto i da značajnijih problema nemaju osim obezbjeđenja povoljnih uslova finansiranja proizvodnje.

„Trenutno primamo 50 radnika sa srednjom i pet sa visokom stručnom spremom“, naglasio je Kalinić i dodao da je i saradnja sa "Šumama RS" poboljšana i da više nema nekih posebnih problema.

Vršilac dužnosti direktora "Šuma RS" Jakov Galić rekao je da se saradnja sa drvoprerađivačima u Republici Srpskoj poboljšala.

„Ne postoje nikakvi problemi za drvoprerađivačima. Oni redovno dobijaju robu koja je predviđena ugovorom“, rekao je Galić.

Plate

Lazo Šinik je istakao da su plate u ovom sektoru skromne, s obzirom na to da se radi o djelatnosti koja je radno intenzivna, a nisko akumulativna.

„Plate u prerađivačkoj industriji iznose oko 70 odsto od prosječne plate u RS“, naglasio je Šinik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti