Nakon devet godina riješen problem: Grijanje u Kampusu preuzele KJKP Toplane

30.11.2020. 16:09 / Izvor: Akta.ba
Nakon devet godina riješen problem: Grijanje u Kampusu preuzele KJKP Toplane

Ugovor su potpisali rektor Rifat Škrijelj i v.d. direktora “Toplana” Amel Đogić, te ministri Anis Krivić i Nihada Glamoč, u prisustvu premijera Marija Nenadića.

Današnjim potpisivanjem ugovora o korištenju i održavanju termoenergetskog postrojenja za proizvodnju toplotne energije između Univerziteta u Sarajevu i KJKP “Toplane”, te ministarstava za obrazovanje, nauku i mlade i komunalne privrede i infrastrukture, trajno je riješen dugogodišnji problem grijanja u Kampusu UNSA.

Ugovor su potpisali rektor Rifat Škrijelj i v.d. direktora “Toplana” Amel Đogić, te ministri Anis Krivić i Nihada Glamoč, u prisustvu premijera Marija Nenadića.

Prema ovom ugovoru, UNSA će predati “Toplanama” na korištenje i održavanje kotlovnicu, podstanicu, instalacije, opremu, prateće prostorije i distributivnu mrežu u Kampusu i izvan njega, radi  isporuke toplotne energije.

Grijanje iz sistema "Toplana" korisnicima objekata u Kampusu će biti uspostavljeno za nekoliko dana, odnosno nakon što se obavi redovan servis na kotlovnici i podstanici.

Premijer Nenadić je kazao kako je sretan da je Vlada konačno riješila ovaj dugogodišnji problem i to na kvalitetan način, sa jasno i detaljno definisanim obavezama potpisnika Ugovora, zbog čega više nikada neće biti dovedeno u pitanje grijanje korisnika Kampusa.

"Mislim da smo napravili jedan strateški iskorak, jer ovaj projekt treba da se razvija i ubuduće, da se pokaže ekološka odgovornost naspram ovog grada i njegovih stanovnika", naglasio je premijer Nenadić.

Rektor Škrijelj je naglasio da je ovim Ugovorom problem trajno riješen, a na to se čekalo devet godina, jer je još 2011. godine donesen zaključak da “Toplane” preuzmu kotlovnicu u Kampusu.

Kazao je da će korisnici organizacionih jedinica UNSA smještenih u Kampusu ubuduće imati uredno i bolje grijanje nego do sada, ali i da će kotlovnica u sastavu “Toplana” emitirati manje zagađujućih materija u zrak.

Ministar Krivić je istakao da će studenti zasigurno osjetiti razliku u boljem grijanju, a prelaskom na sistem “Toplana” ostvarit će se i uštede na računima za oko 350.000 KM na godišnjem nivou.

"Drago mi je da smo okončali ovaj problem, nakon toliko vremena. Najvažnija je sigurnost i kontinuitet u isporuci grijanja, jer u sastavu Kampusa imamo više organizacionih jedinica, a tu je i biblioteka, te arhivska građa, čije je očuvanje bitno i na koju utiču promjene temperatura", kazao je ministar Krivić.

Kako je navela ministrica Glamoč, obaveza je ministarstva kojim ona rukovodi da obezbijedi sredstva u budžetu za projektovanje i rekonstrukciju kotlovnice u narednom periodu, radi osiguranja što kvalitetnije isporuke toplotne energije.

V.d. direktora “Toplana” Đogić je istakao da je ugovorom predviđen prelazak u vlasništvo ovog preduzeća dijela zemljišta na kojem se nalazi kotlovnica. Tu će se graditi veliko postrojenje na koje će biti priključen i veći broj objekata, čija je gradnja planirana regulacionim planom.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti