Uručena laboratorijsko-dijagnostička oprema za Kantonalnu bolnicu u Bihaću

02.12.2020. 08:28 / Izvor: Akta.ba
Uručena laboratorijsko-dijagnostička oprema za Kantonalnu bolnicu u Bihaću

U okviru ovog programa predviđena je i nabavka PCR testova i drugog materijala za testiranje u iznosu od 16.000 KM.

U okviru regionalnog programa Austrijske razvojne agencije (ADA) za podršku borbi protiv COVID-19 u regiji zapadnog Balkana, Austrijska vlada je pomogla zdravstveni sektor Unsko-sanskog kantona u borbi protiv COVID-19 pandemije kroz nabavku neophodne potrebne PCR dijagnostičke opreme u realnom vremenu.

Ambasadorica Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Ulrike Hartmann jučer je u prisustvu pomoćnice ministra zdravstva Federacije BiH Marine Bere, i rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Steliane Nedera predala visokovrijedni PCR uređaj za testiranje u realnom vremenu namijenjen Kantonalnoj bolnici u Bihaću, saopćeno je iz UNDP-ja.

Vrijednost jučerašnje donacije iznosi 75.780 KM, a pored isporuke i instalacije PCR uređaja uključuje i obuku za osoblje Kantonalne bolnice. U okviru ovog programa predviđena je i nabavka PCR testova i drugog materijala za testiranje u iznosu od 16.000 KM. 

"Program je postavljen kao hitna pomoć, a s ciljem da odgovori na neposredne potrebe bolnica kroz pružanje laboratorijske medicinske opreme koja će se u prvom redu koristiti za dijagnostiku koronavirusa, ali i za TBC, hepatitis i HIV", rekla je ambasadorica Austrije Ulrike Hartmann.

Direktor Kantonalne bolnice Bihać Hajrudin Havić kazao je da će nabavka ovog PCR uređaja  omogućiti da se testiranje na COVID-19 provodi u Unsko-sanskom kantonu, što do sada nije bilo moguće, a kanton je u potpunosti bio ovisan o laboratoriju Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo.

"Dodatni teret za kantonalne vlasti predstavljala je fizička udaljenost od Bihaća do Sarajeva jer je transport uzoraka činila ne samo skupim i logistički zahtjevnim već i dugotrajnim što znači da su kantonalne vlasti uvijek zaostajale najmanje nekoliko dana za stvarnom epidemiološkom situacijom. Ovaj vremenski odmak negativno utječe na pacijente uzrokujući kašnjenja u inciciranju pravovremenog liječenja, dok istovremeno smanjuje efikasnost mjera zdravstvenih vlasti usmjerenih na suzbijanje pandemije COVID-19”, rekla je Bera.

Oprema je nabavljena kroz projekat koji provodi UNDP BiH, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti