Banja Luka dobija sistem za otkrivanje dva najčešća propusta u vožnji

02.12.2020. 12:30 / Izvor: Akta.ba
Banja Luka dobija sistem za otkrivanje dva najčešća propusta u vožnji

Na nekoliko lokacija u gradu će se postaviti pametne kamere, radari i LED displeji koji će davati određene analitičke i statističe podatke.

UNDP je objavio javni poziv za Izvođenje građevinskih radova i isporuku pametnog sistema za otkrivanje i obavještavanje o upotrebi sigurnosnog pojasa i mobilnog telefona u vožnji na području Grada Banja Luke.

Riječ je o projektnom rješenju Ministarstva unutrašnjih poslova RS, koji za cilj ima Banja Luku učiniti "pametnim gradom". Primjenom rješenja za efikasno gradsko funkcionisanje olakšat će se svakodnevni život građana, a indirektno bi trebao da privuče nove investicije, najavljivano je ranije iz Gradske uprave.

Rok za isporuku ovog sistema je 11. decembar ove godine.

Cjelokupan sistem se sastoji od hardverskog i softverskog dijela. Nabavku potrebne opreme i potrebnu insfrastrukturu finansira UNDP u iznosu od 50.000 KM. Cjelokupan projekat procjenjuje se na oko 100.000 KM.

Iz MUP-a RS su kazali da projekt korištenjem tehnologija "No Seat Belt Detection" i "Detection of Use of Cellphone While Driving" baziranih na vještačkoj inteligenciji i "deep learning tehnologiji", prevashodno preventivno djeluje na svijest građana, da postanu svjesni svoje odgovornosti, te se na taj način smanji broj žrtava saobraćajnih nezgoda i podigne nivo saobraćajne kulture.

Kako su najavili na nekoliko lokacija u gradu će se postaviti pametne kamere, radari i LED displeji koji će davati određene analitičke i statističe podatke o kršenju ovih propisa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti