Poslanici podržali prijedlog o jednoobraznosti mjesnih zajednica na nivou FBiH

02.12.2020. 13:38 / Izvor: Fena
Poslanici podržali prijedlog o jednoobraznosti mjesnih zajednica na nivou FBiH

Predviđeno je preciznije definiranje organa mjesne zajednice, poslova koje obavljaju.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH odobrio je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH.

Razlog za donošenje Zakona je izmjena odredbi koje se odnose na mjesne zajednice u cilju postizanja neophodnog minimuma jednoobraznosti na nivou Federacije BiH.

Također, predviđeno je preciznije definiranje organa mjesne zajednice, poslova koje obavljaju, ovlaštenih podnosilaca inicijative za osnivanje mjesne zajednice, sadržine akata koji se odnose na rad mjesne zajednice kao i izvora finansijskih sredstava.

Ovdje je iskanuta potreba uvođenja veće povezanosti mjesnih zajednica sa jedinicom lokalne samouprave što se želi postići formiranjem Kolegija mjesnih zajednica.

Postojeći Zakon predviđa uzajamnu mogućnost organa jedinice lokalne samouprave usmjerenu ka zahtjevu za preispitivanjem odluke odnosno akta za koji se smatra da je neustavan odnosno nezakonit.

U slučaju nepostizanja istovjetnog stava na nivou jedinice lokalne samouprave predviđen je postupak preispitivanja pred nadležnim organom. Pri tome, nadležni organ nije preciziran čime je nastala pravna praznina koja je stvarala teškoće u dosadašnjoj primjeni Zakona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti