Poslanici odobrili Nacrt zakona o gasovodu "Južna interkonekcija BiH i Hrvatska"

02.12.2020. 16:15 / Izvor: Akta.ba
Poslanici odobrili Nacrt zakona o gasovodu 'Južna interkonekcija BiH i Hrvatska'

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona o gasovodu "Južna interkonekcija BiH i Republika Hrvatska", čijim donošenjem se trebaju stvoriti neophodni preduslovi za realizaciju ovog projekta.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona o gasovodu "Južna interkonekcija BiH i Republika Hrvatska", čijim donošenjem se trebaju stvoriti neophodni preduslovi za realizaciju ovog projekta.

Direkor BH Gasa Jasmin Salkić naglasio je da je izgradnja nove gasne interkonekcije - "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska" na pravcu Zagvozd (Republika Hrvatska) – Posušje (Bosna i Hercegovina) – Tomislavgrad – Šuica – Kupres – Bugojno – Novi Travnik/Travnik sa odvojkom za Mostar, prepoznata kao projekt od najvećeg prioriteta za Federaciju s obzirom da je postojeći gasovod star 42 godine.

Izgrađen je 1979. godine i karakterizira zastarjelost te veliku opterećenost tokom zimskih perioda kada je potrošnja gasa najveća.

Inače, Federacija se snabdijeva prirodnim gasom iz samo jednog pravca i samo jednog izvora, koristeći transportni gasovod koji prelazi granicu Srbije i Bosne i Hercegovine u mjestu Šepak i nastavlja se do Zvornika, Kladnja, Sarajeva, Zenice i Travnika.

Salkić je podvukao da je realizacija projekta ključna za održavanje sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom na području cijele Federacije, kao i za diversifikaciju izvora i pravaca snabdijevanja prirodnim gasom.

Projekat je uvršten u sve ključne strateške, planske i razvojne dokumente donesene na nivou Federacije i BiH uključujući i Okvirnu energetsku strategiju BiH do 2035. godine, Okvirnu energetsku strategiju FBiH do 2035. godine, te Program javnih investicija FBiH 2020.-2022.

Tokom rasprave predsjednik Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju Safer Demirović kazao je da je Odbor, podržavajući navedeni nacrt zakona, potencirao da se provedu aktivnosti gasifikacije Tuzlanskog kantona.

Poslanica Sanela Klarić izrazila je sumnju u pogledu ovog projekta navodeći da će "biti uloženo u nešto a što neće biti izgrađeno”.

"Željela bih da u vezi ove teme Predstavnički dom u buduće bude transparentno izvještavan", kazala je Klarić.

U tom smislu, direktor BH Gasa Jasmin Salkić predložio je da se održi tematska sjednica o gasu na kojoj je voljan izvijestiti o svim aktivnostima u vezi gasa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti