Potpisan ugovor za pokretanje mini sirane u Podrašnici u opštini Mrkonjić Grad

05.12.2020. 09:12 / Izvor: Akta.ba
Potpisan ugovor za pokretanje mini sirane u Podrašnici u opštini Mrkonjić Grad

Podrška sirani će biti pružena pri otpočinjanju samog procesa proizvodnje kroz obezbijeđivanje sredstava za nabavku osnovne sirovine.

Načelnica opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić je u petak u prostorijama  IRB RS Banja Luka  potpisala ugovor za finansiranje projekta  „Pokretanje mini sirane u Podrašnici u opštini Mrkonjić Grad“, koji je odobren u okviru Javnog poziva jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj za podnošenje prijedloga projekata za dodjelu sredstava iz Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja 2020/2021 godine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 61.067,32KM, od čega se 45.706,14 KM finansira iz sredstava Finansijskog mehanizma, a preostali dio u iznosu 15.361,18 KM je izdvojen iz budžeta opštine Mrkonjić Grad.

Partneri na projektu su Udruženje žena „Naša žena“ Podrašnica i Agencija za privredni razvoj opštine Mrkonjić Grad.

Predviđeno trajanje projekta je 5 mjeseci.

Projektom je planirano pokretanje mini sirane koja je smještena u prostorijama društvenog doma u selu Podrašnica na području opštine Mrkonjić Grad. Projekat predstavlja nastavak aktivnosti koje su započete projektom IFAD- Ministarstva poljovrivrede, šumarstva i vodoprivrede RS iz čijih sredstava je djelimično saniran prostor i nabavljena oprema za sam proces proizvodnje sira.

Ovim projektom se nastavlja dalje opremanje sirane koja podrazumijeva nabavku opreme za zrenje sira, hladnjača za skladištenje sira i prodajni prostor sa pratećim sitnim inventarom (vaga za vaganje, stroj za pakiranje, stol  i garderobni ormar).

Takođe, ovim projektom će se obezbijediti stabilniji prihodi za žene koje su članice Udruženja žena „Naša žena“ Podrašnica i nosioce domaćinstava kojima je situacija uzrokovana virusom Covid19 značajno uticala na smanjenje prihoda.

Pored nabavke opreme i adaptacije prostora za potrebe rada sirane predviđena je i edukacija za nosioce proizvodnje od strane kvalifikovanih i stručnih osoba o procesu proizvodnje i osnovama higijene u procesu proizvodnje.

Podrška sirani će biti pružena pri otpočinjanju samog procesa proizvodnje kroz obezbijeđivanje sredstava za nabavku osnovne sirovine po tržišnoj cijeni za dva mjeseca i kroz vođenje sirane na način da se obezbjede kanali prodaje gotovih proizvoda od strane opštine i partnera Agencije za privredni razvoj.

Finansijski mehanizam uspostavljen je kako bi pružio podršku realizaciji prioriteta utvrđenih strategijama razvoja jedinica lokalne samouprave i na taj način doprinio jačanju javnih usluga i ruralnog razvoja u Republici Srpskoj.

Sredstva za njegovo funkcionisanje u ovom ciklusu obezbijedili su Vlada Republike Srpske putem Ministarstva finansija i Vlada Švajcarske putem Razvojnog programa UN u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti