Koze, sirevi i sapuni: Priča o Farmi koza Alpino na Palama

07.12.2020. 12:12 / Izvor: Akta.ba
Koze, sirevi i sapuni: Priča o Farmi koza Alpino na Palama

Obitelj Galijašević je prije sedam godina krenula u misiju osnivanje farme koza. Sada imaju 130 koza i proizvode 500 kilograma kozjeg sira mjesečno.

"Oduvijek sam želio biti farmer, raditi sa životinjama i od toga živjeti", kaže Vladan Galijašević, koji vodi Farmu koza Alpino na Palama. "Moja supruga i ja prvo smo razmišljali o farmi pilića, a zatim o različitim vrstama stoke, i na kraju smo se odlučili zakoze kao najizdašnije i najkorisnije životinje koje postoje."

Obitelj Galijašević je prije sedam godina krenula u misiju osnivanje farme koza. Sada imaju 130 koza i proizvode 500 kilograma kozjeg sira mjesečno, kao i malo mlijeka, sirutke i jogurta. Njihov drugi veliki proizvod, a uskoro i primarni, su sapuni od kozjeg mlijeka. "Od proizvodnje i prodaje sapuna možemo zaraditi tri puta više novca", kaže Vladan, a Sweden/USAID FARMA II projekt im u tome pomaže.

Od vlasnika trgovine do farmera

Vladan je prvobitno vodio trgovinu na Jahorina. Njegova obitelj ima tri trgovine koje rade tokom skijaške sezone. Kao trgovci, nitko od članova njegove obitelji se nikada nije bavio poljoprivredom. Ali to nije bio njegov plan. "Srećom po mene, supruga i ja dijelili smo istu viziju.  2013. godine kupili smo zemljište i počeli ga raščišćavati, izrađivati terase u stijeni, i stvarati prirodno okruženje za alpino koze, koje proizvode najviše mlijeka", objašnjava Vladan.

2014. godine izgradili su prvu štalu, silos i kućicu za preradu mlijeka i sira. Alpino farma sada ima osam drvenih zgrada, od kojih svaka ima određenu svrhu, uključujući pušionicu za sira i prostorije za sazrijevanje sapuna.

"Prvi sir smo napravili već 2014. godine, a 2016. smo htjeli početi proizvoditi još nešto. Rodila se ideja o proizvodnji sapuna i nismo požalili", kaže Vladan.  2018. godine pridružili su se DM-ovoj inicijativi "Startujmo zajedno". To im je omogućilo prodaju sapuna u DM trgovinama diljem BiH, te krajem 2019. godine također i u Hrvatskoj.

Poticaj za rast

Dobivanje pristupa EU tržištu putem trgovačkog lanca DM značilo je da je Farma koza Alpino morala i povećati proizvodnju sapuna i zadovoljiti EU standarde. Sweden/USAID FARMA II projekt im je pružio poticaj u obliku bespovratnih sredstava i pomogao Alpinu u kupnji stroja za pakiranje koji sada sapune pakuje u biorazgradivi papir, što je neophodno za EU tržište.

Alpinov stari stroj za pakiranje pakovao je sapune u plastičnu foliju i imao kapacitet od 240.000 sapuna godišnje. To nije bilo dovoljno u smislu potrebne količine niti dovoljno dobro u smislu potrebne kvalitete. Novi stroj lako može pakirati više od pola miliona sapuna godišnje, a Aplino se nada upravo tome.

"Naša proizvodnja je fleksibilna. Kozje mlijeko je osnova za sve naše proizvode, ali uvijek možemo odlučiti da proizvodimo više sira ili više sapuna. Kada je počela pandemija, prodaja sira se smanjila, ali prodaja sapuna se povećala, i mi smo se prilagodili", kaže Vladan.

Diverzifikacija proizvoda

Kako bi pokrili zahtjeve svojih sadašnjih tržišta, proizvodnju sapuna su povećali za 25 posto, odnosno na 300.000 komada. Ali to nije sve. Sa novim strojem za pakiranje, Alpino želi osvojiti još jedno tržište u regiji, najvjerojatnije Sloveniju ili Srbiju.

 

"Želimo se proširiti na još jedno tržište. To bi nam omogućilo da povećamo proizvodnju potencijalno na 500.000 sapuna godišnje", kaže Vladan i objašnjava da sada proizvode osnovni sapun od kozjeg mlijeka i još dvije vrste sa medom i cimetom. No, osim povećanja količine, žele uvesti i nove vrste sapuna, uključujući sapune sa kamilicom i bukovim pepelom, kao i prvi sapun od kozjeg mlijeka za bebe sa nevenom.

Iako bi to upotpunilo njihove planove za proizvodnju sapuna, posljednja karika u proizvodnom lancu farme Alpino koja bi dovela do proizvodnje bez otpada, je proizvodnja cvjetnog gnojiva, od kozije balege. 

"Sa izradom posebnog gnojiva postali bi firma koja u proizvodnji nema otpada, a to bi upotpunilo naše poslovne želje i ambicije. Zaista se veselim i tome poduhvatu", zaključuje Vladan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti