Privrednicima iz RS omogućiti sigurno tržište za izvoz u Austriju

08.12.2020. 11:50 / Izvor: SRNA
Privrednicima iz RS omogućiti sigurno tržište za izvoz u Austriju

Ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević rekao je da je potrebno unaprijedi saradnju sa Predstavništvom RS u Austriji da bi privrednicima iz RS koji su izvozno orijentisani obezbijedili sigurno tržište.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da je opredjeljenje Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva da se unaprijedi saradnja sa Predstavništvom RS u Austriji da bi privrednicima iz Republike Srpske koji su izvozno orijentisani obezbijedili sigurno tržište i poslove.

Petričević je naveo da saradnja treba da omogući da strani investitori ulažu u RS, da traže partnere i mogućnost da pokrenu poslove.

On je naglasio da Vlada RS i resorno ministarstvo imaju veoma značajnu saradnju sa svim predstavništvima Republike Srpske u svijetu.

"Upravo smo u nekoj fazi pregovora sa predstavništvom u Rusiji na procesu zapošljavanja naše tekstilne industrije", rekao je Petričević novinarima u Banjaluci, gdje je razgovarao sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladenom Filipovićem.

Petričević je naveo da je na sastanku razgovarano i o predstavljanju privrednih subjekata iz RS na tržištu Austrije, te da je dostavljen promotivni film i brošure, a cilj je da u najboljem svjetlu budu predstavljeni kapaciteti RS i svih sektora industrije.

Filipović je rekao da Predstavništvo aktivno učestvuje u predstavljanju privrede u Austriji i privlačenju stranih investicija.

"Na usluzi smo našim privrednicima i smatram da zajedno možemo da proširimo kapacitet i potencijale koji se nude na austrijskom tržištu", naveo je Filipović.

On je rekao da je Predstavništvo pripremilo plan za narednu godinu koji sadrži biznis registar, koji omogućava da se firme iz RS predstave na njemačkom jeziku u Austriji, te da se identifikuju one sa kojima Predstavništvo direktno komunicira, kao i nadogradnju cijele priče u kontekstu prezentacije RS u Austriji.

"S druge strane, pričali smo o već ostvarenim kontaktima u austrijskoj privredi i investicijama koje su došle iz Austrije. "Pelag grupacija" je prošle godine investirala više od osam miliona KM u Laktaše, a ove godine je odvojeno još dva miliona KM za pripremne investicije u Srpcu", istakao je Filipović.

Filipović je naveo da je u biznis registru trenutno 30 firmi koje nude usluge posredstvom Predstavništva Republike Srpske u Austriji. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti