Usvojena inicijativa o izradi zakona o nadzoru nad tržištem

08.12.2020. 13:11 / Izvor: Akta.ba
Usvojena inicijativa o izradi zakona o nadzoru nad tržištem

Vijeću ministara dat je rok od 60 dana za pripremu ovog zakonskog prijedloga.

Komisija za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma parlamenta BiH podržala je danas inicijativu poslanika u ovom domu Denisa Zvizdića kojom se Vijeće ministara zadužuje da pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog zakona o nadzoru nad tržištem BiH, radi njegovog usklađivanja sa pravnom tekovinom EU.

Vijeću ministara dat je rok od 60 dana za pripremu ovog zakonskog prijedloga, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Komisija je podržala i Zvizdićevu inicijativu kojom se Vijeće ministara zadužuje da u što kraćem roku, a ne kasnije od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative, pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH.

Zvizdić u inicijativi navodi da bi time bile realizovane obaveze iz Trećeg energetskog paketa iz ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice i obaveze preuzete Analitičkim izvještajem Evropske komisije iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

U saopštenju se navodi da su članovi Komisije danas podržali i Zvizdićevu inicijativu kojom se zadužuje Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara da u roku od 60 dana od dana usvajanja ove inicijative izradi i dostavi Vijeću ministara na usvajanje prvi nacrt Integrisanog energetskog i klimatskog plana BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti