Uredba vlade RS pomaže u očuvanju radnih mjesta

09.12.2020. 12:00 / Izvor: SRNA
Uredba vlade RS pomaže u očuvanju radnih mjesta

Privredna komora Republike Srpske pozdravila je uredbu Vlade o dodjeli pomoći ugostiteljima i turističkim agencijama.

Privredna komora Republike Srpske pozdravila je uredbu Vlade o dodjeli pomoći ugostiteljima i turističkim agencijama, jer će zahvaljujući tome prevazići trenutnu situaciju i sačuvati radna mjesta, rekao je Srni portparol Privredne komore Vladimir Blagojević.

Blagojević je istakao da je pomoć ovom sektoru posebno značajna jer je pretrpio i još uvijek trpi najveće štete zbog posljedica virusa korona.

"S obzirom na to da niko ne može da predvidi kako će se razvijati epidemiološka situacija i koliko će sve ovo trajati, očekujemo i dalje pomoć Vlade za najugroženije kategorije", rekao je Blagojević.

Kada je u pitanju turizam, Blagojević je istakao da je posebno važno da se i u narednoj godini nastavi sa sistemom turističkih vaučera.

"Zahvaljujući vaučerima, dio preduzeća iz oblasti turizma je uspio da sanira štete i da opstane. Jako je važno da takva odluka bude donesena što prije kako bi turističke agencije mogle već sada da prave aranžmane za januar i cijelu narednu godinu", naglasio je Blagojević.

Ministarstvo trgovine i turizma pozvalo je sve privredne subjekte obuhvaćene Uredbom o postupku dodjele sredstava ugostiteljima koji pružaju uslugu smještaja, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona da prijave podnesu najkasnije do 20. decembra.

U Ministarstvu pojašnjavaju da je cilj donošenja uredbe pružanje podrške za održavanje likvidnosti privrednim subjektima, koji obavljaju ugostititeljsku djelatnost u objektima za smještaj, djelatnost turističke agencije i izvođačku umjetnost, a koji s obzirom na postojeću epidemiološku situaciju trpe štetne posljedice zbog smanjenja obima poslovanja.

Sredstva za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije su sredstva Kompenzacionog fonda Republike Srpske, koja se dodjeljuju privrednim subjektima kao podrška poslovanju i redovnom izmirivanju poreza i doprinosa na ime zaposlenih radnika.

Privrednim subjektima, koji ispunjavaju uslove propisane Uredbom, biće uplaćeni porezi i doprinosi na platu po svakom zaposlenom radniku prijavljenom na puno radno vrijeme ili preduzetniku koji nije obveznik doprinosa na osnovu radnog odnosa ili korisnik prava na penziju, u skladu sa propisima kojima je uređena oblast doprinosa i poreza na dohodak, za period jul-septembar.

Postupak dodjele sredstava sprovodiće Ministarstvo trgovine i turizma i Ministarstvo prosvjete i kulture, a korisnici sredstava mogu biti privredni subjekti koji obavljaju djelatnost ugostiteljskih usluga za smještaj, djelatnost turističkih agencija i tur-operatera i izvođači umjetnosti.

Iz Ministarstva navode da pravo na dodjelu sredstava ostvaruju privredni subjekti koji imaju registrovano sjedište na teritoriji Republike Srpske, koji nisu smanjili broj radnika za više od 15 odsto, poredeći broj radnika na dan 31. avgust sa danom 29. februar.

Uslov je i da privredni subjekti imaju finansijski gubitak, koji podrazumijeva pad prometa u periodu jul-septembar od najmanje 40 odsto i više u odnosu na isti period 2019. godine i da su izmirili poreze i doprinose na platu po svakom zaposlenom radniku, zaključno sa 30. junom.

Kod pokazatelja koji se tiču smanjenja broja radnika ne uzimaju se u obzir radnici kojima je istekao ugovor o radu na određeno vrijeme, radnici koji su ostvarili pravo na penziju i otkazi ugovora o radu od strane radnika.

Za privredne subjekte koji nisu bili registrovani ili koji nisu obavljali djelatnost u periodu jul-septembar 2019. godine, pad prometa iz istog perioda 2020. godine poredi se sa ostvarenim prosječnim prometom u decembru 2019. godine, januaru i februaru 2020. godine.

Ukoliko je privredni subjekt u momentu donošenja rješenja po ovoj uredbi već uplatio poreze i doprinose za period jul-septembar, ta će se uplata smatrati kao pretplata za naredni poreski period.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti