Vlada RS utvrdila 20 ekonomsko-reformskih mjera u osam strukturnih oblasti

10.12.2020. 08:06 / Izvor: Akta.ba
Vlada RS utvrdila 20 ekonomsko-reformskih mjera u osam strukturnih oblasti

U toku procesa izrade analize stanja i definisanja nacrta reformi vršene su konsultacije sa socijalnim partnerima.

Vlada Republike Srpske utvrdila je jučer Prijedlog programa ekonomskih reformi za period 2021-2023. godine, koji definiše 20 reformskih mjera u osam strukturnih oblasti i kojim je planirano jačanje podrške prerađivačkoj industriji, oporavku preduzetništva i aktivnostima u oblasti turizma radi prevazilaženja negativnih uticaja pandemije virusa korona na privredu.

Među glavnim ciljevima politika u narednom programskom periodu ostaje sprovođenje reforme zdravstvenog sistema i socijalne zaštite, kao i aktivnosti u oblasti povećanja efikasnosti tržišta rada i unapređenja usklađenosti obrazovanja sa tržištem rada.

U oblasti poljoprivrede i usluga, u narednom trogodišnjem periodu nastaviće se sa sprovođenjem aktivnosti na unapređenju konkurentnosti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske će nastaviti sa sprovođenjem reformi u oblasti tržišta energije i transporta, uključujući restrukturisanje "Željeznica Republike Srpske".

U saopštenju se dodaje da će se nastaviti sa uspostavljanjem efikasnijeg sistema upravljanja naučnoistraživačkim i inovacionim potencijalom u Srpskoj.

Posebna pažnja biće posvećena nastavku reforme Inspektorata Republike Srpske i inspekcija svih nivoa vlasti Srpskoj i smanjenje učešća izdataka za tekuću potrošnju u javnoj upravi.

Pored toga, sistemski će se raditi na jačanju povjerenja poslovnih subjekata i građana kroz aktivnosti na rastu integriteta poreskih i kontrolnih organa, koje su u nadležnosti Poreske uprave Republike Srpske.

S ciljem smanjenja sive zone u prikazivanju prometa, Vlada Srpske započeće implementaciju novog sistema fiskalnih kasa, koji bi trebao u potpunosti da bude u primjeni od 2022. godine.

Vlada Republike Srpske prepoznala je potrebu da se izvrši reforma sektora javnih preduzeća u Republici Srspkoj, te će u narednom periodu izraditi Akcioni plan za reformu javnih preduzeća.

Program ekonomskih reformi daje pregled sveukupnog okvira i ciljeva politika Vlade Republike Srpske, makroekonomskog i fiskalnog okvira, te ključnih prepreka za konkurentnost i rast, i prijedloge mjera za njihovo otklanjanje.

Prijedlog programa ekonomskih reformi je izrađen na osnovu Metodologije i Smjernica Evropske komisije, a okvir za njegovu izradu su Program rada Vlade Republike Srpske za mandatni period 2018-2022. godine, Zajedničke socio-ekonomske reforme za period 2019-2022. godine, Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, kao i Procjena Evropske komisije na PER za period 2020-2022.

U toku procesa izrade analize stanja i definisanja nacrta reformi vršene su konsultacije sa socijalnim partnerima, dodaje se u saopštenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti