Džakula: Naplata poreza manja za 700 miliona maraka

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Džakula: Naplata poreza manja za 700 miliona maraka

Najveći pad prihoda desio se u aprilu i maju, u periodu kada su mnogi obveznici bili potpuno zatvoreni zbog epidemiološke situacije uzrokovane virusom COVID-19.

14.12.2020. 09:31 / Izvor: Dnevni Avaz

Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, rekao je za „Dnevni avaz" da je naplata indirektnih poreza (PDV, akcize, carine i putarine) u proteklih 11 mjeseci u odnosu na isti period lani manja za oko 700 miliona KM.

Kako navodi, prihodi od indirektnih poreza za period januar-novembar 2020. iznosili su šest milijardi i 598 miliona KM i manji su za 696 miliona KM ili 9,55 posto nego 2019. godine.

Samo u novembru prikupljeno je 29 miliona KM manje poreza u odnosu na isti mjesec prošle godine. Situacija je takva zbog pandemije koronavirusa i njenih posljedica na poslovanje firmi, uvoz i izvoz roba i usluga.

"Najveći pad prihoda desio se u aprilu i maju, u periodu kada su mnogi obveznici bili potpuno zatvoreni zbog epidemiološke situacije uzrokovane virusom COVID-19. U aprilu 2020. prihodi su bili manji za 23,26 posto nego u istom mjesecu 2019. godine", kazao je Džakula.

U maju ove godine prihodi su bili manji za 31,93 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

 "Nakon toga situacija s prihodima od indirektnih poreza postepeno se popravlja, a u novembru ove godine prihod od indirektnih poreza bio je za 4,54 posto manji nego u istom mjesecu 2019. godine. No, i pored toga, Uprava radi sve da se održi fiskalna stabilnost", rekao je Džakula. 

Džakula kaže da, kada se pogleda kompletan region, Bosna i Hercegovina ipak dobro stoji i među najboljima je.

Kazao  je i to da MMF, koji je počeo pregovore o kreditu, nije ništa zahtijevao po pitanju raspodjele sredstava s jedinstvenog državnog računa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti