Jačanje drvnog sektora u fokusu jednog od projekata Privredne komore FBiH

16.12.2020. 07:52 / Izvor: Akta.ba
Jačanje drvnog sektora u fokusu jednog od projekata Privredne komore FBiH

Generalni cilj projekta je doprinijeti održivom ekonomskom rastu i povećanom izvozu ciljanih malih i srednjih poduzeća, razvojem kvalitetne i obrazovane radne snage.

Gotovo svaki dan se u javnosti mogu čuti informacije koje dokazuju činjenicu da je 2020. godina iznimno izazovna godina kako za pojedince, tako i za poduzeća i gospodarstvo u cjelini. Provoditi aktivnosti koje doprinose unaprjeđenju poslovanja lokalnih poduzeća dodatno je dobilo na značaju, a fokusirati se na olakšavanje suočavanja malih i srednjih poduzeća s određenim izazovima u poslovanju pokazalo se kao jedan od najvažnijih koraka podrške razvoju gospodarstva.

"Ovom cilju će doprinijeti i projekt Boosting competitiveness of wood processing sector in Herzegovina čiju je implementaciju INTERA Tehnološki Park, zajedno s Drvnim klasterom Hercegovina kao vodećim partnerom te Gospodarskom komorom FBiH i poduzećem Hera d.o.o. Mostar, započeo još sredinom ljeta. Projekt traje 18 mjeseci,  a ukupna vrijednost projekta je 307.194,38 eura od čega Europska unija financira 242.012,34 eura putem bespovratnih sredstava u okviru EU4Business-a", saopćili su iz PKFBiH.

Generalni cilj projekta je doprinijeti održivom ekonomskom rastu i povećanom izvozu ciljanih malih i srednjih poduzeća, razvojem kvalitetne i obrazovane radne snage, korištenjem alata informacijske i komunikacijske tehnologije u optimizaciji poslovanja te kroz stvaranje uvjeta za inovacije. Projektne aktivnosti su usmjerene na jačanje kapaciteta postojećih i potencijalnih zaposlenika u malim i srednjim poduzećima u navedenom sektoru, kao i optimizaciju njihovih poslovnih procesa i njihovu digitalizaciju, a rezultirat će povećanjem izvoza kod ciljanih poduzeća i u novim radnim mjestima.

"Kupovinom najsuvremenijeg CNC stroja lokalnim će se poduzećima omogućiti unaprjeđenje proizvodnih procesa i stvaranje inovativnih proizvoda,  a razvojem i organizacijom dva trening programa, namijenjenih postojećim i potencijalnim zaposlenicima malih i srednjih poduzeća, ojačat će se kapaciteti radne snage. Sudjelovanjem na e-treninzima za optimizaciju poslovanja i detaljnom analizom potreba za digitalizacijom, mala i srednja poduzeća će stvoriti preduvjete za unaprjeđenje poslovnih procesa, ali i korištenje informacijskih tehnologija u svrhu digitalizacije poslovanja. Kroz organizaciju konferencije i B2B sastanaka na kraju projektne implementacije povećat će se mogućnosti za izvoz i internacionalnu suradnju", navode iz PKFBiH.

Projekt Boosting competitiveness of wood processing sector in Herzegovina se provodi u okviru EU4Business projekta koji je vrijedan 16,1 milijuna eura, a zajednički ga financiraju Europska unija (15 milijuna eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milijuna eura). Projekt zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od travnja 2018. godine do ožujka 2022. godine.  EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije koji podržava Vlada SR Njemačke. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti