BiH jedina država u Evropi koja nije spremna za 5G

16.12.2020. 08:27 / Izvor: Dnevni Avaz
BiH jedina država u Evropi koja nije spremna za 5G

Bosna i Hercegovina posljednja je država u Evropi koja je uvela mobilni internet tipa 4G i jedina koja još nije spremna za uvođenje 5G.

Bosna i Hercegovina posljednja je država u Evropi koja je uvela mobilni internet tipa 4G i jedina koja još nije spremna za uvođenje 5G, navedeno je u izvještaju specijaliziranog telekomunikacijskog portala "Operatorwatch".

U izvještaju posvećenom našoj državi navodi se da je tržište u BiH liberalizirano i da je stvoren okvir zasnovan na regulatornom okviru EU za komunikacije.

Okvir EU

"Tržište karakteriziraju tri zone, svaka s postojećim operaterom. Najveći operater "BH Telecom" je dominantan provajder, dok "Telekom Srpske" (m:tel) posluje u RS, a "HT Eronet" (HT Mostar) djeluje u Hercegovini. Zajedno, ova tri trenutna operatera kontroliraju 99 posto tržišta", pojašnjeno je. 

Dodaje se da je širokopojasna mreža fiksne telefonije relativno nerazvijena, što je rezultiralo time da ulaganja u mobilne nadogradnje "BH Mobile" i "Telekom Srpske" omogućavaju širokopojasnu povezanost u zemlji u većoj mjeri nego što je to uobičajeno drugdje u Evropi.

"Tri operatera mobilne mreže, svaki povezan s jednim od postojećih fiksnih operatera, pružaju nacionalnu pokrivenost. Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) izdala je 4G licence nacionalnom trojcu operatera mobilne mreže u aprilu 2019. Koncesije važe 15 godina i obavezuju vlasnike licenci da počnu pružati komercijalne 4G usluge u roku od mjesec od dodjele. Od operatera se, također, traži da mreže pokrivaju 90 posto teritorija zemlje u roku od pet godina od dodjele", naglašeno je.

Uspješno testiranje

Prema podacima ovog portala, „BH Telecom“ je uspješno testirao 5G tehnologiju, postižući brzine odlazne veze od 1,4 Gbps. 

"Međutim, "BH Telecom" nije uspio utvrditi raspored komercijalnog uvođenja 5G, rekavši samo da će takav razvoj događaja uslijediti kada to bude opravdala potražnja za brzinama koje nudi 5G. M:tel je najveći rival "BH Telecoma" u zemlji, s udjelom na tržištu od 41 posto. "HT Eronet" najmanji je pružatelj usluga, sa samo 14 posto tržišnog udjela", pojašnjeno je.

Iz dostupnih izvještaja vidi se da se, kada je riječ o BiH, još se ne zna kada će 5G stići u državu. 

Ukidanje rominga

"U aprilu 2019. Albanija, BiH, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija dogovorile su se o smanjenju troškova rominga. Ugovorom je predviđeno smanjenje troškova na minimalne iznose. Ukidanje svih roming naknada predviđeno je ove godine, što je preduvjet da bi se na kraju pridružilo zajedničkoj zoni rominga EU", navodi se. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti