Adnan Burazerović: Po čemu ćemo pamtiti 2020. godinu

18.12.2020. 09:44 / Izvor: Akta.ba
Adnan Burazerović: Po čemu ćemo pamtiti 2020. godinu

U duhu ispraćaja ove "pandemijske" godine, u nastavku pročitajte osvrt godine Adnan Burazerović direktora kompanije Chapter4 d.o.o. Sarajevo.

Uoči dočeka Nove godine, na izmaku "stare", obično sumiramo rezultate i izvlačimo određene zaključke za narednu godinu. Podsjećamo se lijepih, ali i onih manje lijepih trenutaka koji su obilježili prethodnih 365 dana.

Pandemija coronavirusa, gotovo sve nas je zaustavila u novim planovima, idejama, na putu ka boljem i većem.

U duhu ispraćaja ove "pandemijske" godine, u nastavku pročitajte osvrt godine Adnan Burazerović direktora kompanije Chapter4 d.o.o. Sarajevo.

Kakva je situacija u Vašoj kompaniji?  Koliko je corona-kriza uticala na poslovanje?

-Naša kompanija je kroz određene stabilizacijske mjere, a zahvaljujući i uspješnoj 2019. godini, uspjela prebroditi 2020. godinu koja je po svemu bila izuzetno "čudna". Pojedini naši klijenti su u Q2 ove godine zaustavili sve svoje aktivnosti, što mi smatramo greškom, jer povlačenje ne vodi nikuda, bez obziro što se u prvi mah sve činilo strašnim, katastrofičnim. Uvijek je bitno imati neki odgovor jer potrošači i korisnici usluga ili proizvoda to očekuju od vas. U drugoj polovini godine stvari su se koliko, toliko normalizirale, ali neke od aktivnosti zbog epidemiloškim mjera nismo sprovodili i samim tim prihodi nisu bili na nivou prethodne 2019. godine. Vjerujemo da će se stvari polako, ali sigurno normalizirati.

Po čemu ćete još pamtiti 2020. godinu?

-Po covidu-19 definitivno. Po ljudskoj težnji ka teorijama zavjera, a samim tim i po ljudskoj gluposti. Po nepripremljenosti države Bosne i Hercegovine na bilo kakvu iznenadnu krizu. Po nebrizi iste te države, prije svega prema svojim građanima, a zatim i prema privredi od koje žive. Po kriminalu i lopovluku koji nije mogao ostati po strani ni za vrijeme pandemije. Po nekim političarima koji su ovu katastrofu željeli iskoristiti za tobožnje rješavanje gorućih nacionalnih pitanja, a ustvari za zaštitu sopstvene nelegalno stečene imovine i pozicija. No, pamtit ću je i po tome da se pamet cijelog svijeta bavila spašavanjem čovječanstva pa sada imamo više kvalitetnih vakcina. Po našim zdravstvenim radnicima koji su se upustili u koštac sa nepoznatom bolešću i virusom u želji da pomognu ljudima iako je izostala svaka podrška države. Po izborima u SAD, ali i po izborima u BiH. Rezultati ovih izbora kako u SAD, a tako i u BiH, ipak bude neku nadu.

Kakvu prognozu imate za post-coronsko vrijeme?

-Bit će teško, Planeta je učinila restart na nekoliko polja, a rezultati tog restarta će se vidjeti tek nakon što se vakciniše minimalno 40% stanovništva u najrazvijenijim zemljma svijeta, u EU i bližoj okolini EU. Svi će sigurno biti mnogo pažljiviji i sklon sam vjerovati da neće biti forsirane potrošnje, jer od šoka izazvanim pandemijom će se i najrazvijenije svjetske privrede oporavljati najmanje do kraja 2022. odnosno do polovine 2023. i to pod uslovom da naredne godine trend oboljevanja od covida-19 bude u padu.

Planovi za 2021. godinu?

-Prvi plan je otići negdje na more, da budem iskren, ili na bilo kakvo putovanje izvan granica Bosne i Hercegovine. Osjećamo se već pomalo klaustrofobično. Doduše, i poniženo, jer je od građana ove zemlje, i u momentu kada nismo imali veliki porast oboljelih, traženo mnogo više za prelazak granice od nekih drugih, k'o biva bogatijih. Kada je u pitanju poslovanje, naša mreža je već imala upita od nekih većih svjetskih kompanija, a vezano za eventualnu saradnju, neke klijente smo osvojili i tokom 2020. godine, ali su na tržištu BiH neaktivni do naredne godine zbog epidemiološke situacije. Također, očekujemo da se aktiviraju i klijenti koji su "hibernirali", ali ne svojom voljom. Inače ekipa mreže Chapter 4 je sastavljena od samih pozitivaca, kod nas vlada dobro raspoloženje i timski duh, a optimizam je uz zdravlje najvažniji. Stoga, 2021. godina može biti samo bolja i sigurni smo da će tako i biti.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti